home de Reis Logboek Journaal De bemanning Foto's Historie Sentijn Sponsor Links

ETAPPE 1 (NED-RIO)  ETAPPE 2 (RIO-Kaapstad)  ETAPPE 3 (Kaapstad-Nederland)     

2 november 2005
41.02 Z  22.47 O 21. 00 UTC

Vandaag trok een onverwacht sterk uitdiepend lagedrukgebied over ons heen. 's nachts veel harde wind 8 bft . 'smorgens weinig wind, we zaten toen in de kern. Daarna storm vanuit de andere richting 48- 52 knopen; Windkracht 10 dus. De boot gaat voor top en takel voor de ze weg en doet het goed. De bemanning gaat naar binnen om de storm uit te zitten. Een kruiszee slaat ons plat en als we naar buiten kijken ligt de mast naast de boot. Om 21 00 We zijn klaar en bekaf. Eerst hebben we de boot vrij gemaakt van de mast. We moesten alle verstaging en voorzeilen losmaken en laten gaan. Daarna hebben we binnen de zaak opgeruimd. Veel is nat en kapot. Ook de slaapzakken en het fornuis zodat we niet iets warm kunnen eten. We besluiten de boot te laten drijven en slaap en rust te vinden.

3 november 2005
50.55 Z 22.35 O 18.30 UTC

Vanmorgen met daglicht opgestaan. Slecht geslapen maar uiteindelijk toch nog warm geworden. Op een camping gasje thee gezet en Chili con carne opgewarmd als ontbijt. De wind is afgenomen maar er staan nog flinke golven.
Aan het werk, opruimen en schoonmaken. Noodtuig gemaakt van de spibomen met de reserve fok erop. Kleine zeiltjes en geen wind. We hebben besloten op de motor richting Kaapstad te varen zolang er geen wind is. Het is nog 500 mijl en we hebben brandstof voor 300. We hopen wat olie te krijgen van een passerend schip.


4 november 2005
40.04 Z 22. 16 O 8.30 UTC

Het is een zonnige dag zonder wind hele nacht op de motor gevaren. Vandaag contact gemaakt met de Nederlandse Kustwacht. We hebben ze verteld dat we niet direct in nood zijn maar dat als de omstandigheden veranderen het moeilijk voor ons kan worden. De Nederlandse kustwacht heeft voor ons contact gemaakt met de kustwacht van Zuid Afrika en ons het telefoonnummer gegeven. zodat wij weer contact konden maken. Zij waren zeer behulpzaan en hebben voor ons geregeld dat we over een paar dagen olie kunnen krijgen bij een boorplatform. Als we 40 nm van het platform zitten dan zal het standby schip ons assisteren.. We voelen ons gerustgesteld. We hebben ook contact gemaakt met de verzekering. Ook deze zijn aardig tegen ons. Verder de hele dag weer schoongemaakt. Pannenkoeken gebakken op ons pitje in de kuip. Brood lukt niet meer.

5 november 2005
38.53 Z 22.28 O  21.45 UTC
Vlakke oceaan de hele dag. Geen schip te zien. We draaien onze wachten en lezen wat. We hebben de olie gepeild in de tank. Ons gebruik valt mee. Misschien halen we het platform. Als het weer goed blijft.

6 November 2005
35.56 Z  21. 57 O  18.00 UTC
Weer geen wind. We hebben alles zeker opgebruikt in de storm die ons ontmastte. We varen dwars door de Agulhasstroom, eigenlijk er net tegen in. We maken weinig vaart 2.5 knoop over de grond. Morgen bij dageraad hebben we de afspraak met het standby schip. 30 mijl daar vandaan op een waypoint ergens midden op zee.
We weten nog niet of ze olie bij zich hebben of dat we naar het platform gesleept zullen worden.


7. November 2005
34.59 Z  19. 55 O  19.45 UTC

Zonet land gemaakt bij Kaap Algulhas. Het is donker dus er zijn alleen lichtjes en een vuurtoren te zien. Vanmorgen hebben we onze ontmoeting met het standby schip gehad. Op de afgesproken tijd en en plaats. Een uur van te voren, het is nog donker en wij zijn op 4 mijl afstand van de plek, is er nog niets te zien van een ander schip. Na een half uur komt er een lichtje in de verte en om precies 3.00 UTC zijn we allebei op de afgesproken plaats, mooi he die moderne navigatie middelen. Met hun lifeboot worden er 8 jerrycans olie overgezet en een grote doos met levensmiddelen voor 1 jaar aan onbijt en 5 kilo vlees. Met veel gemors en geklieder hevelen we de olie in onze tank en gaan op weg naar Kaapstad. Het weer lijkt gunstig te blijven. In de loop van de dag is de wind uit het zuidoosten toegenomen zo liggen we nu voor Zuid Afrika.

8 November 2005
Kaapstad  18.00 UTC
De hele dag flink de wind in de zeilen gehad. Langs de kust gezeild en Kaap de Goede Hoop opnieuw gerond, deze keer van dichtbij. We herkennen de Tafelberg van grote afstand. In Kaapstad komen we in een haven midden in een uitgaans- en winkelcentrum. te liggen. Een hele overgang. Maar het is gezellig en het eten uitstekend. We zijn goed en veilig binnen.
We gaan voor een lang nachtje slapen.

9- 31 November 2005
Kaapstad  18.00 UTC
De eerste dagen in Kaapdstad bestaan uit schoonmaken, contacten maken met reparatie bedrijven, lekker eten, drinken en goed slapen. We hebben een locale vertegenwoordiger van de verzekering, Peter Jacobs. Hij heeft een goed netwerk en ondersteund ons zeer goed. Het kost moeite om de juiste mensen te vinden voor de reparatie klus. Het is hier bijna vakantie en er staan twee grote zeilwedstrijden op het programma. De Volvo Ocean en Kaapstad-Salvador. Voor de vakantie hebben we alle offertes nodig, zodat we direct na de vakantie de opdrachten kunnen geven. In het weekend gaan we de toerist uithangen, in hoeverre we dit al niet waren. We gaan op wijntoer en huren een auto om het binnenland te verkennen.

Op 21 november vliegt junior naar huis, hij is weer blij om zijn gezin weer te zien. Op 1 december komt senior thuis, net op tijd voor Sinterklaas.  

 

6 oktober 2005
23.05 Z  46.06 W  19.30 UTC 

We varen weer. Twee uur geleden zijn we vertrokken. Het laatste eiland van de Baai van Rio de Janeiro ligt naast ons. Op naar Nieuw Zeeland. De volgende 10.000 mijl. In verband met de vliegreizen van en naar Nederland hebben we ons vaarplan veranderd en varen nu naar een noordelijker haven. Welke dat zal worden moeten we nog uitzoeken. Jaap is een paar dagen geleden aan boord gekomen en Chris zit al weer een maand in Uithoorn en heeft zijn oude leventje weer opgepakt. Volgens mij gaat hij weer snel terugverlangen naar de zee want hij is en die acht weken een prima zeeman geworden met zout in zijn aderen. We hebben drie drukke dagen achter de rug met de voorbereidingen: andere zeilen er op, laatste reparaties, het onderwaterschip nog even afboenen. Karren met eten en waar berg je het op. Een middagje uitklaren. Afrekenen met veel haken en ogen. De creditkaarten werkten niet op hun apparatuur. Uiteindelijk zijn we weg. Het is grijs weer geworden. De hele dag was het warm en drukkend en zo vochtig dat de droge was klam werd. Hier op zee is het heerlijk koel. Zelfs trekken we buiten een dun jasje aan. We varen weer.

7 oktober 2005
24.19 Z  42.58 W   19.30 UTC


De eerste nacht op zee was het wel weer wennen. Nadat we eerst wat vaart gemaakt hadden viel de wind weg en werd het drijven en een paar uur met de motor aan. Vanmorgen in de schemer een paar zuchten naast de boot. Het waren wel heel dikke dolfijnen met een hoge rugvin. Waarschijnlijk twee orkaís. Door het duister kon je ze niet zo goed zien. Ze zwommen een poosje mee. Dan weer aan de ene kant en dan weer aan de andere. En opeens waren ze weer weg. Daarna een paar albatrossen. En toen kwam de wind. Zo zeilen we de hele dag in een lichte wind onder een bewolkte hemel.

8 Oktober 2005
26.16 Z   42.12 W  19.30 UTC


Het weer van vandaag begon een beetje regenachtig maar klaarde spoedig op tot zeer zonnig. De wind was af en toe heel zwak maar trok goed aan zodat we toch onze mijlen maken. Toch valt onze snelheid een beetje tegen. Komt dat door het golfpatroon, doordat we de kluiver verwisseld hebben voor de genua of zijn we toch teveel aangegroeid?
Tijdens een windstilte is Jaap jr even onder de boot gaan kijken en op de voorkant van de kiel en op de schroef zitten toch wel veel pokken. Juist die plekken die voor de snelheid van belang zijn, maar met een beetje wind gaat het prima en varen we 6.5 knoop. Een tweede tegenvaller is dat de bollejan toen de wind toenam weer een
scheurtje opliep net voordat we hem er af haalden. Hoe het precies zit weten we niet. Gefrustreerd hebben we hem meteen in de zak gestopt. We zien het later wel.

9 Oktober 2005
27.47 Z 41.22 W   16.30 UTC


Zondagmiddag. Een beetje uitgeslapen. Nog steeds rustig weer met wat bewolking en toch een beetje zon. Nu we weer gewend raken aan het leven op zee valt vooral de rust hiervan op. Ondanks dat we gespannen zijn over de komende route met veel wind en kou. De drukte van de grote stad en de voorbereidingen om weg te komen liggen
achter ons. Hier ben je op jezelf aangewezen en neem je de dingen zoals ze komen. En dat geeft rust en vertrouwen.

10 Oktober 2005
29.27 Z   38.53 W  19.00UTC

In de kajuit schommelen twee hangmatjes vol met vers fruit en groente. Deze strijden onderling wie het eerst rijp zullen zijn. De bananen hebben al gewonnen en zijn op. Twee rode en een witte kool zijn onverbiddelijk over boord gezet omdat ze lagen te rotten en te stinken. Daar ging onze verse groente voor de langere termijn. In Nederland worden ze met stronk en al geoogst omdat ze zo de hele winter door kunnen. In BraziliŽ snijden ze ze middendoor en stop je gewoon weer een zaadje in de grond en heb je zo weer nieuw. Zomer en winter. Vanmiddag hebben we een dagafstand van 155 mijl geklokt. De snelste tot nu toe. Als er maar wind is maken we wel snelheid ondanks de aangroei en de kleinere voorzeilen. Een tegenvaller de laatste dagen was, dat de val van het grootzeil boven in de mast rare slijtage vertoonde. Waarschijnlijk is de hijsschijf kapot. Toen er even wat minder wind stond hebben we kraanlijn met de val verwisseld. Een hele operatie nog want er stond nog een flinke deining. We denken dat het zo wel weer lukt. Vanavond eten we een avocado zo groot als een kleine voetbal en manga die behoorlijk in de knel gelegen heeft.

11 Oktober 2005
30.47 Z  36.34W  19.30 UTC

Geen record deze dag. Een windstilte heeft ons gisteren parten gespeeld. Om 12 uur 130 mijl geklokt. Genobeltect moet je eigenlijk zeggen met het huidige navigatie systeem. Vannacht weer eens een boot tegengekomen. Een tanker die ons opliep en dichtbij kwam om een praatje te maken. Iets te dichtbij wilde hij daarna weer voor ons langs. Wat wij niet zagen zitten en op ons verzoek draaide hij weer grootmoedig van ons weg om wat meer ruimte te laten om daarna voor ons langs te gaan. Volgens zijn gegevens kon het allemaal prima. Voor ons was het wat eng. Dat heb je als de groten met de kleintjes willen spelen.

12 Oktober 2005
32.01 Z  34.18 W    19.00 UTC

Hier is het voorjaar aangebroken en na de tropische winter hebben we de slaapzakken weer tevoorschijn gehaald. Slapen onder een laken is er voorlopig niet meer bij. Vanmorgen een heldere en frisse zonsopgang en zo is het gebleven met af en toe een buitje en wind van wisselende sterkte. Om twaalf uur 148 mijl afgelegd. Niet slecht. Er zijn de laatste dagen veel vogels die ons gezelschap houden. Hun sierlijke glijvluchten vervelen nooit en je kan er uren naar kijken.

13 Oktober 2005
33.14 Z  32.46 W   19.15 UTC


Vanmiddag een week onderweg. Vanaf Rio rechtwijzend 800 mijl. Natuurlijk hebben we wat meer gevaren maar dat telt niet mee. Voor dit gebied een goede afstand. Vandaag de wind van achteren met een hobbelige zee. Met het spinaker erop lag de Sentijn een stuk rustiger. Het zetten ging uitstekend het neerhalen wat minder. We kunnen een nat zeil melden en het verlies van een schoot. Al met al een domper op een mooie zeildag.

14 Oktober 2005
34.41 Z  29.45 W  19.30 UTC


Yes! Dit zijn de winden waar we op wachtten en voorbereid zijn. De afgelopen 12 uur harde wind van achteren. De Sentijn doet het prima. De ene na de andere hoge golf keert ze haar achtersteven toe en laat deze elegant onder haar door glijden. De lucht is grijs en er valt regelmatig een bui. Buiten zitten is wel leuk maar op de duur zoek je wat bescherming binnen. Dat kan makkelijk want de boot zoekt zelf haar weg. Dit weer verwachten we de komende tijd. Alleen wat meer kou.

15 Oktober 2005
35.34 Z 28.04 W 19.00UTC


Na het eten gisterenavond trok de wind hard aan tot 32 knopen. Dus hadden we er onze handen vol aan om de zeilen reven. Een uur later was het allemaal over. De wind weg. Maar de golven bleven. Dus een hele onrustige nacht en ochtend. Vanmiddag een paar uur op de motor gevaren. Dat was een stuk rustiger en bovendien moesten de accu's opgeladen worden. We kregen er ook nog een zonnetje bij en zo werd de was ook weer droog. Inmiddels hebben we weer wat wind en kunnen we weer zeilen. Er staat nog steeds een hoge deining. Als je op het kajuitdak staat kan je er niet overheen kijken. En als we bovenop zo'n golf zijn hebben we een prachtig uitzicht over de zee.
Net als je door de duinen aankomt bij het strand.

16 Oktober 2005
36.27 Z 24.52 W 19.45 UTC

Daarna begon het te waaien. Om 10 uur twee reven en daarna kwamen de buien met veel wind. De hele nacht prachtig verlicht door de volle maan. Zo konden we de golven goed zien opbouwen. Met drie reven zonder voorzeil voeren we voor de wind die toenam tot 8 bft. Ze deed het weer fantastisch de Sentijn. Het is duidelijk te merken dat ze de weg kent van de vorige keer toen ze rond ging. De wind is inmiddels wat afgenomen maar we hebben er nog steeds de vaart in. De Zondagse kip is weer binnen.

17 Oktober 2005
37.31 Z  21.45 W 19.45 UTC


De wind is wel wat harder dan we verwacht hadden. Een dikke 7 Bft, 8 tijdens buien. De golven zijn behoorlijk hoog. Hoger dan we gewend zijn. Toch is het minder erg dan op de Noordzee tijdens zulk weer. De golven breken niet en
we kunnen goed blijven doorzeilen. Wel zijn we druk met opletten, reven en niet van de boot te vallen. We zij ongeveer 500 mijl van Tristan da Cunha. We gaan daar niet aan land maar zeilen zuidelijk voorbij tot aan de 40e breedtegraad en gaan dan op een koers pal oost naar Nieuw Zeeland.

18 Oktober 2005
37.48 Z 19.03 W  19.45 UTC


De eerste twee dagen met stormachtige wind heeft de Sentijn en zijn bemanning goed doorstaan. Eerst was het wel wat eng maar later was het prachtig op zee. Vandaag was een dag van rust met weinig wind en op het ogenblik helemaal geen wind zodat we op de motor varen. Niet om op te schieten maar om de accu's op te laden. Met de watergenerator gaat het nog niet zoals we verwachtten. We hebben de rust gebruikt om schoon schip te maken en wat klusjes te doen. Niets vermoedend zaten we op het achterdek het luik in te ruimen toen er plotseling een golf over de boot heen spoelde. Gedeeltelijk ook de kajuit in. Het enige water deze dag aan dek kwam. Zo zie je maar. Er kan altijd nog een golf aankomen' Zoals de verwachting er nu uitziet krijgen we de komende dagen weer stevige wind

19 oktober 2005
38.26 Z  17.02 W  20.30 utc


Vandaag waait het, we hadden het morgen verwacht maar het is nu gekomen. Dat scheelt weer voor morgen. Buiten is het koud en nat maar binnen is het warm en comfortabel. We krijgen op dit moment een forse depressie over en zijn de afgelopen uren druk bezig geweest met de juiste zeilvoering. Hierdoor hadden we geen tijd om op tijd te mailen. Maar zoals gezegd binnen is het okť en we gaan nu lekker koken.


20 Oktober 2005
38.46 Z 14.54W   19.30 UTC


De hele dag was het zonnig met een wind van 30 kn van achteren, die nu aan het afnemen is. De hele dag ook nog veel oude en hoge golven van afgelopen nacht. Vanaf gisterenmiddag kwam er een depressie over ons heen die veel meer uitdiepte als de weerkaart aangaf en zelfs op de nieuwe weerkaart niet te zien was. Van langdurig windkracht 8 naar windkracht negen. Het werd vroeg duister en uiteindelijk bleek het beste om het schip voor top en takel met de helmstok midscheeps vastgezet in shockcords, zelf haar eigen weg te laten vinden. Dit ging prima. Rustig nam ze de zeeŽn van achter en konden we naar binnen. Daar was het redelijk rustig en konden we koken en de e-mails verzenden en lezen. Ondertussen bleef de barometer snel dalen en de wind gieren. Omstreeks half twaalf was het even rustig en steeg de barometer. Toen kwam de wind pas echt hard in. De zee was volledig wit en de maan was
nog net te zien in de mist van schuim. Windkracht 10! De Sentijn bleef goed op haar koers. Maakte af en toe wel een schuiver. Maar er was geen enkele reden tot wanhopen. Ze gijpte een keer maar daarna had ze een betere positie te pakken. Na een uur luwde het wat. En zo reden we de nacht uit. Om de beurt wat slapen. Toen het licht werd stond er nog een dikke 7 en konden we weer zeil zetten. Een uiterst leerzame ervaring die ons vertrouwen in onszelf en de boot behoorlijk heeft verstevigd. Vandaag zijn we 2 weken onderweg en hebben we 1700 mijl afgelegd.

21 Oktober 2005
39.48 Z  11.45 W  19.30 UTC


We hebben een nieuw etmaalrecord. Om 12 uur 165 mijl. Dat schiet op. Vandaag geen record. De wind is vandaag weer stormachtig. We hebben veel geprobeerd. Alleen op het grootzeil of alleen op de fok. Op het ogenblik liggen we weer op een kale mast en varen met vier knopen in de goede richting. Behalve dat we wat liggen te rollen en dan rolt alles wat los ligt mee of vliegt door de kajuit, is het wel rustig zodat we kunnen koken en eten. We zijn dan wel benieuwd naar het nieuwe weerbericht. Volgens het oude krijgen we nog zo'n dag. De zee is wel prachtig met die hoge golven en al dat schuim. En de vogels die er tussen scheren. Met plezier kan je een uurtje buiten zitten. Maar ja, het schiet niet op zo en het is ook vermoeiend.

22 Oktober 2005
40.38 Z  9.32 W  18.15 UTC


Tot vannacht 0.00 uur voor top en takel gelopen. Toen het fok gehesen en zo de hele nacht verder gezeild. Om 9 uur kon het 3x gereefde grootzeil erbij en zo varen we nu de hele dag. Af en toe een buitje met flinke vlagen maar het gaat voorspoedig. Afgelopen dag en nacht hebben we ons ook bezig gehouden met het eilandje Gough dat recht in onze koers lag. We moesten er onderlangs omdat noordelijk ervan een aantal ondieptes liggen die met dit weer een gevaarlijke zee geven. En dat wilden we vermijden. Pas toen we 8 mijl zuidelijk van Gough lagen kwam het even uit de omringende bewolking en kregen wij een vage blik van het eiland. Toch wel een speciale ervaring zo'n eiland midden in de oceaan. Ik geloof niet dat er niemand op woont. Op Tristan hebben ze het al moeilijk genoeg. Gough is meteen het punt waar we de 40 breedtegraat bereiken. We zijn dus in de Roaring Forties aangekomen. Nu gaan we pal Oost. Recht op Nieuw Zeeland af.

23 Oktober 2005
40.25 Z 5.51 W  19.30 UTC


Morgen verwachten we dat we in een gebied met hoge luchtdruk varen. De barometer stijgt al en de wind neemt wat af. We verheugen ons er op. Voorzichtig want het kan ook tegenvallen. Regen b.v.. We hebben deze dag gepland als wasdag en klusjesdag. Er staat al drie dagen een was in de week. Als we die morgen droog krijgen zijn we koning. Ook een persoonlijke wasbeurt staat ons wel aan. Het liefst met wat hogere temperatuur. De laatste dagen is het 8 graden en dat vraagt heel wat lagen kleding. Of als je slaapt een extra slaapzak en sokken. Aan een slaapmuts zijn we nog niet toe maar dat komt nog wel. Om twaalf uur waren we 158 mijl verder.

24 Oktober 2005
40.33 Z  3.03 W  19.45 UTC


We naderen de 0 meridiaan. Dan zijn we weer op de lengte van Greenwich. Vandaag inderdaad rustig weer met voldoende wind om voortgang te houden. Veel klussen gedaan. De mast in om de ophouder van de Spi-boom opnieuw
in te scheren, de kraanlijn verkort zodat de giek wat beter uit de golven kunnen houden en een voorziening om de kotterfok uit te kunnen bomen zodat we met deze harde achterlijke winden beter kunnen varen. De was is droog en de volgende staat in de biotex voor de komende week want het ging ook regenen. We zijn zelf ook weer schoon en geschoren. Ook hebben we de Webasto een poosje aangehad op alles droog te blazen. Helaas kan die niet gebruikt worden als de wind toeneemt en de golven hoger worden zoals nu weer het geval is. Dus de wolletjes weer aan.
Vanmorgen om 2 uur zijn we de 5gr W meridiaan gepasseerd. Nog maar de halve wereld rond tot aan Nieuw Zeeland.

25 Oktober
40.24 Z  0.16 O  19.30 UTC


Sinds vanmiddag 6 uur zijn we weer op het oostelijke halfrond. Een beetje thuis dus. Het is goed te merken dat we steeds oostelijker komen want het is nu al hartstikke donker en wordt het 's morgens om half 5 al weer licht. Tijd
om de boordklok te verzetten. Bijna twee uur verschil per week. Vandaag en de afgelopen nacht harde wind uit het Noorden met veel regen. In een hoge golf heeft de gereedschapslade het begeven. Het gereedschap schoof en het front vloog eraf en doormidden. Met lijm en schroeven hebben we het weer aardig geklaard en de komende tijd zal leren of het houdt. Er gaat alleen geen gereedschap meer in. Het spinakerval heeft zich losgewerkt en zit nu boven in de mast. Een klusje voor een heel stille dag. De wind is nu weer wat westelijker. Nu de golven nog. Toch weer 140 mijl verder.

26 Oktober 2005
40.35 Z  3.58 O   19.30 UTC

Een prachtige zeildag. Zonnig, wind 6 Bft. Schuin van achteren. En bloedheet. 12 graden wel. Geprobeerd ingezouten vlees klaar te maken zonder dat we weten hoe dat moet. Met de aanwijzingen in het Portugees schiet je ook niet zoveel op. Uiteindelijk is het prima gelukt. Het kost wel veel drinkwater. Om het vlees te ontzouten en daarna onszelf. Vanavond is de wind weer aangetrokken en zijn de riffen er weer ingetrokken. Onze middagafstand was 165 mijl.

27 Oktober 2005
40.27 Z 7.26 O  19.30 UTC

Vanmiddag zijn we onze 4e week in gegaan. De afgelegde afstand vanaf Rio was 2700 mijl. Wel iets te weinig volgens onze planning, maar de 1050 mijl van afgelopen week stemt ons weer optimistisch. Vandaag was er weer veel wind met een zee die niet goed wist wat ze wilde. Hoewel we voor de wind varen komt er regelmatig een zeetje over, zowel over bak- als over stuurboord. Dus veel binnen gezeten. Jammer, want het is wel prachtig buiten met de golvende zee vol met zwermen vogels. Helaas hebben we geen almanak waar deze vogels instaan. Ze vliegen al dagen met ons mee, we kennen ze wel maar weten niet hoe ze heten. De fok is weer eens uit het profiel gewaaid, de pees is waarschijnlijk te dun. Gelukkig hebben we hem droog binnen kunnen halen. Over een dag of 2 is er weer een dag met heel weinig wind dan kunnen we het wel weer fiksen.

28 Oktober 2005
40.51 Z  10.14 O  19.30 UTC

Wat een sterren staan er hier! De hele nacht goed gezeild. Na zonsopgang liet de wind het afweten. Alleen de zee klotste voort met een flinke deining die over een paar dagen wel verdwijnt en uit een andere hoek weer ontstaat. Klusdag dus. Er moest een nieuwe kous en een nieuw sleetje in het voorlijk van het grootzeil. Dus het zeil naar beneden en aan het werk, zonder in je vingers te prikken, op de cakewalk. De water- generator en zijn aansluitingen nog eens goed bekeken omdat we twijfelen aan een goede werking. Veel gedoe op onmogelijke plekken en nog zijn we er niet uit. Hier en daar een touwtje en een harpje. Wat kleine aanpassingen aan de tuigage en de nieuwe elektrische stuurautomaat geÔnstalleerd want de oude lijkt verzopen is het aanhoudende stormachtige weer van de afgelopen week. Omstreeks het middaguur was de wind weer terug en varen we nu weer ruim 7 knopen. De middag afstand CA was 130 mijl.

29 Oktober 2005
41.12 Z  13.52 O  18.30 UTC

Gisteren met het lichte weer cirkelden de albatrossen vlak bij de boot of gingen er naast zitten. Alsof ze wilden zeggen als jullie niet zeilen dan doen we wij het ook niet. Vandaag met de harde wind en regen houden ze weer afstand en wij blijven binnen. We zitten in een andere zeestroming. Gisteren was de watertemperatuur nog onder de 10 graden nu is zij 15 graden. Voor ons is het ook een stuk warmer. De wind zakt wat af en komt uit een andere richting. Daardoor ontstaan er onverwachte golven. Als je dan aardappelpuree maakt! De hele kombuis en besteklade goed reinigen. Onze middagafstand was 175 mijl. Een nieuw record.
 

30 Oktober 2005
41.46 Z  17.19 O   18.00 UTC


Naar het Zuiden gaan betekent in deze omstreken niet dat het beter weer wordt met meer zon. Gewoon Hollands najaarsweer. Grijze lucht en regen. Wel wind. Die vooral opsteekt als er gekookt moet worden. Vanmiddag een heel gedoe om te reven. De smeerreep liep vast op de schijf omdat het hout uitgesleten is. Een flink uurtje klussen. Nu we het weten zal het wel beter gaan in de toekomst. Het valt steeds duidelijker op dat het hier anders is dan we gewend waren. Er gaat veel meer kapot door de veel zwaardere belasting. Ook de zeilen hebben te lijden, de zeillatten komen tegen het staand want aan en slijten hierdoor. Heel anders dan we gewend zijn in onze eigen omgeving. Maar ondanks alles hebben we het naar onze zin en genieten we van de reis. Aanpassen of eigenlijk inpassen geeft ook voldoening. Een uitnodiging om je creativiteit te gebruiken. Vanmiddag pannenkoeken gebakken in plaats van brood. De crÍpes liggen voor een paar dagen klaar. De watergenerator is weer aangesloten en werkt weer. Onze boordklok moet twee uur vooruit. Anders slapen we overdag en zitten we in het donker te eten. Onze middagafstand was 160 nm.

31 Oktober 2005
41.52 Z  20.08 O  16.30 UTC


Vannacht om 1.15 hebben we Kaap de Goede Hoop gerond. Der eerste van de drie kapen op deze reis. Wel 480 mijl zuidelijk van Kaapstad. We hebben dit gevierd met een forse klapgijp waarbij alle luivers of de sleetjes van het zeil en de mast afbraken. Wat erger was de ravage aan de tophoek. Hier was het voorlijk uitgescheurd. We hebben alles maar op de giek gebonden en op het voorzeil verder gegaan. Vanmorgen toen het weer licht was en de wind wat afgenomen was zijn we met het herstel begonnen. Een hele dag hebben we om toerbeurt genaaid en geslapen. Onze wachten liepen gewoon door. Om 5 uur konden we het grootzeil weer zetten. Tot nu toe staat het er prima bij. We hopen dat het houdt als we wat voorzichtig zijn. Anders moet het oude grootzeil ons naar Nieuw Zeeland kan brengen. Geen dag voor een afstand record. Onze middag afstand was 125 mijl.

1 November 2005
41.52 Z  22.16 O  17.30  UTC


Onze boordtijd is nu 21.30. Door steeds de klok vooruit te zetten slapen we Als het donker is. Dat zal de komende tijd steeds moeten gebeuren. 1 of twee keer per week. Ten minste als het niet gaat zoals het gaat zoals vandaag. Prachtig weer, dat wel. Temperatuur van het zeewater 16.2 graad. De was droog het schip schoon. Maar niets opgeschoten. We zijn in een voor ons onbekende zeestroom terecht gekomen die ons met 2 knopen naar het noorden zet en de wind brengt ons ook al niet veel verder naar het oosten. Gunstige wind wordt pas in het weekeinde
verwacht. Frustrerend allemaal. We moeten onze ziel maar in zaligheid bezitten. Dat doen de albatrossen
ook. Ze zijn weer een maatje groter. Ze houden ons samen met een groep ander vogels voortdurend gezelschap.
Vandaag hebben we het niet over een middagafstand.