home de Reis Logboek Journaal De bemanning Foto's Historie Sentijn Sponsor Links

ETAPPE 1 (NED-RIO)  ETAPPE 2 (RIO-Kaapstad)  ETAPPE 3 (Kaapstad-Nederland)     

Maandag 19 juni 2006  Makkum 20.20 NT

Vanmorgen op 6 uur uit de veren. Naar huis was het doel. Maar eerst het brandstoffilter vervangen en zien of dat het probleem zou oplossen. Aangezien dit geen dagelijks werk is moet het eerst nog een beetje uitgezocht worden en moet  het filter los Dit geeft niet mee en met wat forse maatregelen  komt het los. Het zit vol met bruine troep. Bacterieen.? Maar de motor loopt weer als een zonnetje en we varen door het Noordzeekanaal naar het Ijselmeer. Daar is de langverwachte wind.  Met de wind schuin achter varen we met een snelheid van 7 knoop richting Enkhuizen en dan naar Makkum. Het IJselmeer is prachtig. Heel erg groen een kleur die je op zee mist. Na 11 maanden zijn we er weer.

Zondag 18 juni 2006 IJmuiden   2100 UTC

We zijn weer in het land. De hele nacht windstil weer gehad en hebben alle schepen kunnen vermijden. Toen we vanmorgen bij het oversteken van de Nieuwe Waterweg gas gaven om wat sneller te varen wilde moter niet op toeren komen. Na bestudering van het motorboekje kon dat van alles zijn waar onder een verstopt brandstof filter. De motor liept nog goed maar niet hard dus toch maar op IJmuiden aan. Gelukkig kwam er een beetje wind en maakten we een aardige vaart. Helaas de wind viel weg , de toeren liepen langzaam terug en de stroom liep tegen. Halen we het of halen we het niet.

Zaterdag 17 juni 2006  51.08 N 206 W  20.00  UTC

Weer de hele dag op de motor gevaren over een vlakke zee. Af en toe ontstaan er wat hoopgevende rimpels maar die zijn dan weer snel verdwenen. Als we Calais voorbij zijn vindt de schipper het nodig om de exacte hoeveelheid brandstof te peilen om te weten of  IJmuiden bereikbaar is of dat Oostende nog aangelopen moet worden. Hiervoor moet er en accu worden verplaatst. Hierbij raakt er een kabel los waarbij vonken ontstaan en met het aanwezige knalgas ontstaat er een explosie in een accucel. De deksel raakt eerst het voorhoofd van de schipper en dan de bovenlip van Henk. Gelukkig blijft het daarbij en ontstaat er geen brand. Nadat we de acuu verwijderd hebben . de boel opgeruimd en het scheepje weer  op koers hebben varen we weer verder. Dan is het tijd om de verwondingen te verzorgen, een borrel en wat te eten. We hebben besloten om zo door te varen zonder verlichting en instrumenten. We hebben wel een  hand GPS. Het is nog maar een nacht en volkomen kalm weer. Terugvaren en Calais in het donker aanlopen lijkt gevaarlijker.

vrijdag 16 juni 2006 50.03 N  0.44 W   19.30 UTC
Nederland Ivoorkust 2-1. Vanmorgen was het vroeg dag om te tanken en met het tij te kunnen varen. Helaas vindt men op de kanaaleilanden dat het nog winter is dus moesten we nog even wachten voor we weg konden. Eenmaal vertrokken een flinke stroom mee. In de Aderney race voeren we 11.8 knopen. Dat schiet lekker op. Het weer is prachtig maar er is absolute windstilte en dat blijft zo de komende dagen. Dus alles op de kar en rechtstreeks. Als alles goed gaat zijn we zondagavond in IJmuiden. De schroefaslagers lekken. Alle olie  was eruit. Dus hebben we vandaag nog onder in de boot geklust. Het lijkt nu beter. 

woensdag 14 juni 2006  49.08 N 5.01 W 19.30 UTC
De noordoostelijke wind is ons redelijk gezind en heeft ons tot vanmorgen in de buurt van Brest gebracht. Daarna was het op  en moestern wij op een koers terug richting de Scilly's. Toen de wind vanmiddag om 15 uur ook in die richting zwak werd besloten wij op de motor verder te gaan richting Guernsey en daar te tanken.. Alles was nog niet klaar of er kwam opnieuw wind die ons de hele middag in de goede richting blies. Om 18.20 waren wij echt in Het Kanaal. Het weer is ook met een des Kanaals grijs, heiig .en fris. Veel schepen om ons heen maar gelukkig goed te zien op de radar zodat we weten waar we ze verwachten kunnen.


Dinsdag 13 juni 2006  48.41 N  8.02 W  1930 UTC
Vannacht en de hele morgen op de motor gevaren. Over een vlakke oceaan met een volle maan  er boven. Het leek een mooi afscheid. Nu hebben we om het af te leren een flinke wind met nog 135 mijl te varen naar Lizzard Point of naar Brest. Gezien de Noordoostelijke wind lijkt het Brest te worden. Vanmiddag hebben we heerlijk gezeild met een
onverwachte noord westelijke wind die nu aan het omlopen is naar oost. Wat tegen wind betekend voor de komende dagen..

Maandag 12 juni 2006  47.44 N 10.35 W 19.30 UTC
De hele nacht en dag met een rustig gangetje van 5.5 knoop gevaren. Recht voor de wind. Alleen de swell zet ons uit de koers. Golven van zo'n 2 meter die met de regelmaat van de klok onder ons door rollen. Allemaal van een harde wind achter ons. Nu nemen ze wat af evenals de wind zo dat we nog langzaam varen net niet langzaam genoeg om de motoraan te zetten. Eigenlijk wachten we daar op want de accu's moeten weer bijgeladen worden en de watergenerator doet niet veel bij deze snelheid. Door al het geklapper zijn we de pen van de spinakerboom verloren maar wehebben een noodoplossing gevonden. Alles slijt meer dan bij een stevige wind. We zien ook meer schepen van en richting Het Kanaal. Vandaag drie. Nog te varen naar Lizzard Point 250 mijl.

zaterdag 10 juni 2006 45.08 N  15.09 W  19.30 UTC
Na een stormachtige nacht en vooral morgen zijn we flink opgeschoten. Nog 497 mijl naar Lizzard Point. Het is wel een vermoeiende koers. Noordelijk van ons is er een veel hardere wind uit een andere richting en die veroorzaakt hier flinke kruiszeeën. Niet ernstig maar welvermoeiend en irritant omdat we niet onze gewenste koers kunnen varen. Aan de barometer te zien gaat het allemaal afnemen. De hutspot die we heel toepasselijk gekookt hebben heeft ons prima gesmaakt. 

vrijdag 9 juni 2006  43.34 N 17.39 W 19.30 UTC

Vanaf vannacht 1 uur varen we een rechte koers richting Engeland. Met een rustige wind komen we de dag door en kunnen we wat wassen en schoonmaken. In opperbeste stemming zijn we in afwachting van een lagedruk gebied wat ons een flik eind in de goede richting kan helpen. Volgens de laatste weerkaarten spant het erom of dit gaat lukken. Het gebied gaat met flinke snelheid richting het noorden en was gisteren meer veelbelovend dan vandaag. Wellicht pakken we het nog mee. 

donderdag 8 juni 2006    42.24 N 19.18 W  19.30 UTC
Vannacht meer wind dan verwacht maar uit een redelijke hoek zodat we ook enigszins richting het noorden varen. Midden in de nacht een grote tanker op ramkoers waar we achterom zijn gevaren. Geen enkele reactie van hun kant. Waarschijnlijk hebben ze niets gezien. Wij zijn nu extra alert. Verder geen boot meer gezien. Vandaag een rustige dag met dezelfde wind als vannacht.  

woensdag 7 juni 2006  41.50 N  21.58 W 19.30 UTC
En zo was het ook. Van de voorspelde 22 knopen wind werden het er 35. Een stormachtige nacht. Het scheepje en de bemanning deden het prima. Wel veel herrie van de golven. Vanmorgen werd het rustig, in de middag genoeglijk. Met een boekje en een slaapje zetten wij onze dans rond de 42e breedtegraad voort in afwachting van een dienstige wind die ons naar Het Kanaal brengt. 

Dinsdag 6 juni 2006  42.00 N  24.52 W  19.30 UTC
Sinds gisterenavond varen we een oostelijke koers. Tegen de wind in die aan het toenemen is. De zee is onregelmatig met flinke golven. Het kost moeite om beste koers en zeilvoering te vinden. Bovendien is het een flinke inspanning zo'n beweeglijk schip. Toch heeft de chili con carne prima gesmaakt. Verder wachten we op de beloofde noordwestelijke wind. Maar je weet het hier nooit. Tot nu toe was het steeds anders. 

maandag 5 juni 2006   41.44 N 26.28 W 19.30 UTC

Speciaal voor Pinksteren is de zee turkoois gekleurd en zwemmen er dolfijnen rond de boot. Alleen de wind heeft de geest nog niet om uit een andere richting te komen en komt uit de richting waar wij heen moeten. Hij is wel een stuk rustiger evenals de zee zodat het leven aan boord aangenaam is. Vanavond hebben we weer met smaak gegeten en koffie gedronken en zijn nu in afwachting van het nieuwe weerbericht.

Zondag 4 juni 2006  40.43 N 27.31 W  19.30 UTC
De afgelopen 24 uur flinke wind uit de richting die we op moeten. Best wel zwaar voor beide oude heren. Vooral Henk moet nog erg wennen en houdt nog veel zijn kooi. Hij blijft optimistisch. Het eten smaakt ons allebei nog niet zo best maar er komt wel wat binnen. Het zal allemaal wel weer veranderen. Van Pinksteren merken wij hier weinig maar zo te horen is het in Nederland aardig weer.  

Zaterdag  3 juni 2006 39.12 N  27.58 W  19.30 UTC
De Sentijn is weer onderweg. We zijn een uur geleden het laatst eiland van de Azoren gepasseerd en de oceaan ligt weer voor ons open voor de komende 1200  mijl naar Engeland. Er staat een aardige wind maar een beetje teveel uit het oosten zodat we onze noordoostelijke koers niet kunnen halen. Morgen wordt er ook nog deze wind verwacht en daarna varen we het hogedrukgebied in waardoor het in Nederland beter weer wordt en wij met weinig wind te maken krijgen. Verder is het vandaag inslingeren wat met deze zee best pittig is. Henk doet het goed en doet nu zijn eerste slaapwacht  

donderdag 1 juni 2006 Horta, Azoren
De laatste dagen hebben we het druk gehad met klussen en netwerken. Er zijn veel bekenden hier en we leren ook veel nieuwe zeilers kennen. Allemaal heel gezellig. Ook Henk , een vriend en collega zeiler heeft het erg naar zijn zin. 16 jaar geleden toen hij hier ook was op een trip vanaf de Bermuda's moest hij door omstandigheden met het vliegtuig naar huis. Dus nu kan hij zijn reis afmaken. We krijgen ook veel mailtjes van belangstellenden. Erg leuk en bedankt. Deze worden naar ons doorgestuurd en daardoor is er het adres niet meer bij en kunnen we er niet anders op reageren dan op deze manier. Ze worden dus ontvangen
en uiterst gewaardeerd.

dinsdag 30 mei 2006  Horta  Azoren 18.00 UTC
Na een paar dagen ben ik ingeburgerd in de internationale zeilerswereld met veel leuke contacten. Tussendoor wordt de boot weer in orde gemaakt voor de volgende ronde. Vandaag  heb ik Henk van het vliegtuig gehaald en na een middagdutje swingt hij ook mee in het rond. Klaar voor Café Sport. Het ontmoetingscentrum voor de zeilers en bekend over de hele wereld. Als alles goed gaat vertrekken we zaterdag.

Maandag 29 mei Azoren  19.30 UTC
Goed geslapen vannacht en vanmorgen verhuisd naar de kade voor de marina. Ik lig tussen de mensen en bij de douches en raak al een beetje ingeburgerd.  Alleen op zee is heel goed te doen en ook wel prettig maar als je in de bewoonde wereld komt zonder aanspraak voel je, je wel eenzaam. Het aanlopen van Horta verliep gisteren prima. Ik heb gezeild tot de laatste 3 mijl. De wind kwam wel uit verschillende richtingen en omdat de elektrische stuurautomaat er mee ophield moest ik veel met de hand sturen. Met de elektronische kaarten van Nobeltec op de computer gaat het wel heel makkelijk. Je ziet steeds waar je bent zonder dat je met passer en liniaal hoeft te werken. Als het dan zoals gisteravond vlak voor je er bent het harder gaat waaien hoef jeje daar niet mee bezig te houden en kan je rustig de zeilen innemen. Grappig is het dat je na 6 en een halve week alleen varen dan ineens tegen je zeilmaat iets zegt. En die is er dan niet. In de haven was het heel druk. Het lijkt Nederland wel. Vijf rijen dik langs de kade en de jachthaven overvol. Maar ik lig en heb een goed plaatje tussen een Franse en een Canadese Boot.

Zondag 28 mei 2006  Horta    01.30 UTC
Het aanlopen ging perfect met behulp van Nobeltec. Het is hier hartstikke vol dus lig ik vannacht in aan de handelskade. Aankomst om 01.00

Zaterdag 27 mei  38.06N 28.51 W  19.30 UTC
Land gemaakt om 18.30. Horta ligt recht vooruit op 26 mijl en de snelheid is 4.8 mijl. Dus nog een kleine 6 uur.De hele reis heb ik op blote voeten gelopen wat ik normaal nooit doe en sinds vanmiddag wil ik alsmaar schoenen aan.

zaterdag 27 mei 2006  37.32 N 29.17 W  12 UTC
Nog 66 mijl te gaan. Het ziet er naar uit dat we vandaag of morgen heel vroeg aankomen. Het is wat wisselvallig weer en de snelheid is tussen 5.5 en 6.5 . Niet om de motor er bij aan te zetten. Vanmorgen de kajuit schoongemaakt dus dat hoeft niet meer. Verder nagedacht over de lunch van morgen. Vandaag nog gewoon knakworstjes

Vrijdag 26 mei  2006  36.14 N  30.16 W  19.30 UTC
Keihard gezeild nog 158m naar Horta. Vanmiddag zag het er naar uit dat we morgen voor donker zouden aankomen. Maar de wind is inmiddels een stuk minder en het is afwachten wat er verder gebeurt. We varen lekker en het is mooi weer. Ik kom natuurlijk het liefst met licht aan zeker nu ik alleen ben maar het zou ook wel prettig zijn als dit de laatste nacht op zee is en dat ik de volgende nacht eens kan doorslapen. Ik zie wel. Als het erg langzaam gaat nog maar een nachtje.

Donder 25 mei 2006  34.07 N  31.75 W  20.00 UTC
Gisteravond waren binnen een paar uur 3 boten. Wat een drukte na al die weken. Daarna was het weer rustig en kon ik gaan slapen. Ook vandaag de hele dag geen boot gezien. Vandaag is het een prachtige zeildag. De wind van opzij en een flinke snelheid. Het is nog 312 mijl naar Horta. Als het zo doorgaat, maar dat wordt niet verwacht, kan het in twee dagen. Ikzelf reken op nog 3 dagen. Aan de ene kant ben ik blij om er te zijn en weer eens aan land te kunnen aan de andere kant is het ook jammer dat dit stuk dan weer afgelopen is.

woensdag 24 mei 2006   32.02 N 33.40 W 19.30 UTC
Vanmorgen zag het er heel anders uit. Veel wolken met buien en een hoge luchtdruk. Doordat er flink wind uit die wolken kwam en dus uit steeds een andere richting was de zee ook erg onregelmatig en klotste in alle richtingen. Kortom werk aan de winkel om een goede koers en snelheid te houden. Weer eens wat anders. Om 6 uur was het allemaal voorbij de lucht is weer blauw en de zee wordt rustiger. Er staat een lekkere wind uit de goede richting. Houden zo de volgende dagen. Naar Horta is het nog 460 mijl

dinsdag 23 mei 2006   30.29 N 34.46 W 19.30 UTC
We varen sinds gisteravond bijna een droomkoers. 4.5 knoop over een gladde blauwe oceaan met een hele lange deining. De wind is vrij constant en brengt ons bijna recht naar Horta. Het scheelt 15 graden maar wie moppert daar nou over. Het weerbericht gaf wel een gunstige verandering maar klopt niet met de huidige gunstige situatie. Dus rustig varen en genieten. Om 5 uur een biertje op het terras en kijken naar de voorbijgaande kwallen met hun opgestoken zeilen. Over de afstand valt ook niet te zeuren. Nog 570 mijl.

maandag 22 mei 2006   28.41 N 34.57 W  19.30 UTC
Net heb ik een aantal Portugese oorlogsschepen voorbij zien komen. Kwallen met een zeiltje. Helaas niet genoeg dichtbij. Verder is het de hele dag prachtig weer met net genoeg wind om de zeilen vol te houden. Soms ook wat meer. Helaas recht vanuit de Azoren zodat we niet zoveel opschieten en het steeds een moeilijke keus is over welke boeg we moeten varen. De afstand naar Horta is nog 670 mijl dus erg veel zijn we niet opgeschoten. Mijn hoop is gevestigd op het nieuwe weerbericht. Om te zien welke kant we moeten nemen. Op het ogenblik waait het aardig. Maar ja de richting?. Ik heb het noodpakketje thrillers geopend omdat er veel tijd valt te doden. Overigens is er water en eten genoeg voor de komende maand.

Zondag 21 mei 2006   27.19 N  34.39 W 19.30 UTC
Nog 735 mijl te varen. Helaas geeft het weerbericht voor de komende week heel weinig wind. Dat ziet er dus slecht uit. Nu veranderen die voorspellingen met de dag dus houd ik er de moed maar in. Vandaag zijn de zee de wind een stuk rustiger. Lekker gezeild en min of meer in de goede richting. We lekker om weer eens op adem te komen
maar zo als het er nu uitziet is het wel erg rustig.

zaterdag 20 mei 2006   25.09 N 34.04 W   19.30 UTC
Nog 850 mijl naar Horta. Rechtwijzend ! Helaas stuurt de wind ons in een noordwestelijke koers de komende dagen, dus komen er wat mijlen bij. Bovendien liggen er nog wat windstiltes te wachten. De afgelopen 24 uur steeds tegen de wind ingezeild met veel water over het dek en veel geraas binnen. Toch heb ik redelijk kunnen slapen alleen vannacht moest ik eruit om het derde rif te zetten. Daarna was het wel een stuk rustiger. Vanmiddag hadden we weer 135 mijl afgelegd in de goede richting.

vrijdag 19 mei 2006   22.48 N 33.57 W    19.30 UTC
Het luie leventje is voorbij. 's nachts uit bed om te reven. Aan de wind zeilen. En dat in een zee waar de golven ook eer beetje door elkaar lopen. In de loop van de middag komt er wat meer orde. De genua kan er weer op en we varen een redelijke koers in de richting die we hebben moeten. Af en toe knalt er nog wel een golf tegen de boot aan uit een wat andere richting maar dat hoort er bij. Het weerbericht was gisteren wat minder gunstig. Veel tegenwind en ook windstiltes maar weer zo anders als de dag ervoor zo dat ik benieuwd ben wat er vanavond te zien zal zijn. We hadden vandaag 130 mijl afgelegd

donderdag 18 mei 2006   20.44 N 34.22 W 19.30 UTC
Aan de wind met een knik in het schoot vaar ik de hele dag al over een blauwe zee. Tegen de avond is de wind aan het toenemen en krimpt wat zodat ik voor de nacht nog een extra rif ga zetten. Slapen en onverwachte dingen gaan niet zo goed samen en zonder slaap red je het niet. De zon staat inmiddels weer 's middags in het zuiden wat ook weer een vertrouwd beeld is. We komen steeds dichterbij. De afstand van het afgelopen etmaal was 100 mijl

woensdag 17 mei 2006  18.44 N  35.07 W  19.30 UTC
Tot vannacht 2 uur op de motor gevaren toen kwam er een klein zuchtje wind dat de genua vol hield. Zo heb ik de rest van de nacht en de hele dag over de vlakke oceaan gedobberd. Een prachtige nacht met een nog bijna volle maan en een mooie heldere dag. Opschieten doe je zo niet het is eigenlijk een soort ankeren en genieten van de rust. De weerkaarten en berichten kwamen gisteren weer goed door en zijn veelbelovend voor de komende week. Vanaf morgen een noordoostelijke wind die ons verder gaat brengen. Aan de wind varen tot de Azoren zo lijkt het. Of we het helemaal halen of nog een slag moeten maken is afwachten zoals het  natuurlijk allemaal afwachten. Het blijft het weer Om twaalf uur was de afstand van de afgelopen 24 uur 85 mijl.

dinsdag 16 mei 2006 17.43 N 34.46 W  19.30 UTC
De hele nacht gezeild. Niet in een rechte koers maar toch redelijk in de goede richting. De windvaan kon het goed bijhouden en als ik wakker was ieder uur zag het er goed uit. Vanmorgen om 7 uur passeerde een tanker. Hij ging met een keurige boog om ons heen op 2 en een halve mijl. Nog even contact gehad. We hebben een goede echo op de radar. Een hele geruststelling. Vanmiddag hadden we toch nog 100 mijl afgelegd maar daarna viel de wind
geheel weg. Ik vaar nu op de motor en hoop op beter weer. Niet mooier want het is prachtig maar meer wind. De situatie is dat er geen Azoren hoog maar een laag daardoor zijn we de passaatwind nu al kwijt ipv. over 600 mijl. Dat is niet erg als we maar onder de invloed van dat laag kunnen komen. Hoe het allemaal ligt kan ik niet nagaan want er zijn problemen met de ontvangst van de weerkaarten. Dat maakt het allemaal spannend. Moet je rustig afwachten of de motor gebruiken en hoe lang. Er is geen diesel genoeg om dagenlang door te tuffen .

Maandag 15 mei  2006   16.13 N  34.03 W   19.30 UTC
Om twaalf uur 150 mijl maar daarna was het gedaan met de wind. Vroeger als ik gehoopt had. De hele middag zachtjes gevaren met een snelheid van3 kn. De genua doet het geweldig met  heel weinig wind houdt hij er aardig de snelheid er in en zo komen we toch verder. Vanavond is er iets meer wind. Ik hoop dat we die vannacht zo houden. Eigenlijk mag ik helemaal niet klagen maar het is opvallend hoe je jezelf moet aanpassen als je gestuit wordt in je voortgang en verwachtingen

Zondag 14 mei 2006  14.11 N  33.08 W  19.30 UTC
Vandaag ben ik alles nog eens nagegaan. Ik geloof dat het mee kan vallen. Het is wel afhankelijk van hoe groot het stuk tussen de passaat en de westenwinden is. Afwachten dus maar. Vandaag weer een goede voortgang. Vanmiddag 150 mijl en we varen de hele dag tussen de 6.5 en 7 knoop. Je kunt haast niet geloven dat het ook op kan maar dat zien we over een paar dagen wel. Vanmiddag met Antoinet gebeld. Dan gebruik je ook je stem weer eens en hoor je ook weer eens een stem. Dat had ik alweer een week niet meegemaakt. Het is wel een aparte ervaring. Week na week alleen over zo'n grote vlakte Het is meestal mooi maar soms ook wel eens teveel.

zaterdag 13 mei 2006  12.00 N  31.51 W  19.30 UTC
Vandaag een flinke domper. Ik ben verder van de Azoren af als ik dacht. Ik moet verder naar het westen om wind te houden en ik heb me vergist met een waypoint. Dus nog 2100 mijl te varen. Het zou nog kunnen meevallen als ik eerder wind uit het westen vind nadat ik de passaatwind kwijt ben. Dat kan ik nu nog niet zien. Voor de komende 3 dagen is er wind uit het noordoosten, dan is er een stuk van 300 mijl met heel weinig. Maar misschien krijg ik een beter weerbericht de komende dagen. Het blijft het weer. Verder valt er weinig te klagen de vaart zit er goed in vanmiddag hadden we weer 165 mijl afgelegd

vrijdag 12 mei 2006  10.17 N 29.48 W  19.30 UTC
De wind deed het wat kalm aan. Met een knoopje of 5,5-6 varen we over een vlakke oceaan. Niet al te warm. Er zijn wat wolken en de zeewatertemperatuur is alweer van 29 naar 26 graden. De watergenerator is hier dol op en kan 's nachts de radar bijbenen en overdag de koelbox. Dat was dus een koud biertje vanavond. Toen ik op zoek ging naar de gehaktballenen de zuurkool bleken de bikken appelmoes opengeroest te zijn. Dus weer een hele voorraad overboord. Het grote nieuws is dat Henk met me meevaart vanaf de Azoren. Ik ben daar heel blij mee. Want in het laatste stuk is erg veel scheepvaart en bovendien is het gezellig. Vanmiddag weer 155 mijl.

donderdag 11 mei 2006  8.29 N 28.10 W 19.30 UTC
Het lijkt wel vakantie. De hele nacht rustig gevaren en vandaag ook weer met een goede snelheid 6-7 knoop. Ik hoef er niets aan te doen. Alleen tegen de avond is het wat onrustiger geworden. De golven zijn onregelmatiger geworden. We zitten dan ook in een andere zeestroming. De zon moet nog ondergaan. Je kunt merken dat we meer naar het westen gaan. Vandaag het beste brood tot nu toe gebakken. Alleen de oven ging niet meer open zodat ik hem moest forceren. De sluiting is helemaal verroest en dat bij een oven van nog geen half jaar oud en in prijs net zo duur als de oven met kookplaat die ik thuis heb geïnstalleerd. Een
schandalige kwaliteit roestvast staal. De middag afstand was 140 mijl.
 

woensdag 10 mei 2006  6.28 N 28.42 W  19.30 UTC

Zou ik er door zijn? Vanmorgen de laatste harde bui met veel wind gehad. Daarna NO wind zoals in het weerbericht voorspeld. Net als voor de komende dagen No en geen windstiltes. Ik ben er wel toe aan een beetje regelmaat. Dan kan ik weer war rustiger slapen. Vanmiddag uitgerekend dat het nog minder dan 2000 mijl is naar Horta op Faial. Allemaal te overzien. Verder ben ik niets tegengekomen. Het is wel warm in de boot zo’n 30 gr en vochtig. Omdat we  aan de wind varen kunnen, vanwege het buiswater, de luiken niet open. Vanmiddag toch weer 125 mijl dichterbij.

dinsdag 9 mei 2006   4.46 N 25.35 W 19.50 UTC
Vandaag een beetje later. Er kwam plotseling een bui over en er moest een en ander gereefd worden. Er staat dan ineens 38 knopen wind. Ik ben dan meteen ook gedoucht. Na de zonsondergang  kreeg ik nog een escorte van dolfijnen maar daarna was het windstil. De afgelopen nacht de hele nacht op de motor gevaren. Tot half zes, toen kwam er wind en ook meteen veel. Daarna weer weinig wind met vervelend klapperende zeilen en zowaar in de
middag een lekkere bries. Tot nu dan. Onze afgelegde afstand was vanmiddag 102 mijl.

maandag 8 mei 2006   3.10 N  24.32 W  1930 UTC
Na het journaal begonnen de doldrums. Heftige regenbui met veel wind. Reven terwijl je onder de douche staat. En als alles weer klaar is neemt het weer af tot de volgende bui. Ik heb het de boot maar een beetje zelf laten uitzoeken. Het was alsmaar een  koers richting het Noorden des wel goed. Vanmorgen, bij zonsopgang was het allemaal weer rustig en heb ik het
schip weer op volle oorlogssterkte gebracht. Dat ging tot 12 uur prima. Daarna was alle wind weg en moest ik verder op de motor. Een beetje deprimerend. Maar de accu's zijn weer propvol. Zo heeft ieder nadeel z'n voordeel. De laatste uren heb ik weer gezeild over een
prachtige oceaan met ondergaande zon. Helaas valt de wind ook weer weg. Even afwachten maar. 130 mijl was onze middagafstand.

zondag 7 mei 2006  1.40 N 23.31 W  19.30 UTC
Vannacht om 2.22 de evenaar overgegaan Toch wel een magische grens. Ik werd een halve mijl ervoor wakker terwijl ik door de wekker heen geslapen was. Een borreltje gedronken met Neptunus en daarna maar weer verder slapen. Vandaag flink gezeild. Alleen de wind was Zuid in plaats van de voorspelde oost. Dat geeft niet want we moeten toch naar het noorden.
De wind neemt nog wat toe en er hangen grijze wolken  Ik denk dat er straks werk aan de winkel is. Om 12 uur hadden we 155 mijl afgelegd.

Zaterdag 6 mei 2006   0. 35 Z  22.23 W  19.30 UTC
Een warme dag. Niet zo gek 35 mijl van de evenaar maar ook de wind is een stuk minder. Vooral vanmorgen. De boot vaart dan nog wel 5 knoop maar er komt steeds een golf van achteren die de vaart vertraagd waardoor de zeilen met flinke knallen klapperen. Heel vervelend maar niets aan te doen. Je hebt het gevoel dat de boel hard slijt of stuk slaat. Gelukkig vanmiddag wat meer wind en minder golven. De weersituatie zag er gisteren goed uit. Vanaf woensdag weinig wind maar ik hoop dat we er dan doorheen zijn en in de noordoostpassaat zijn aangekomen.

vrijdag 5 mei 2006   2.22 Z 20.50 W  19.30 UTC
180 mijl om 12 uur vanmiddag. Niet slecht voor 'n solozeilertje. Helaas is de wind weer wat minder dus een nieuw record zit er niet in. We zijn bijna aan de evenaar en ik maak me op voor de doldrums. Ik ben dus erg benieuw naar de gripfiles van vanavond. Dan weet ik hoe het er voor staat. In die van de afgelopen week  leek het erg gunstig. Maar het blijft het weer.
Vandaag brood gebakken en de was gedaan. Dus helemaal klaar voor het weekend.

donderdag 4 mei 2006  4.08 Z  18.44 W  1930 UTC
Hard gezeild afgelopen nacht en dag. De middagafstand was dan ook 160 mijl. Af en toe valt er een buitje. Dan moeten de luiken even dicht. Maar je kunt je afvragen waar je dan natter van wordt. Er lagen vanmorgen weer een hoop vliegende vissen aan dek. De meeste zijn maar 3 cm dus een maal heb je zo gauw niet bij elkaar. Van echt vissen is het tot nu toe nog niet gekomen. Wat moet je met zo'n grote vis. En bovendien vind ik het nog een beetje eng om achter op het dek te worstelen Stel dat je, je evenwicht verliest. Maar misschien komt dat nog wel als ik honger krijg.

woensdag 3 mei 2006 5.42 Z 16.27 W 19.30 UTC
Vandaag voor het eerst een warme dag zo dat je er last van hebt. Was ook veel te doen met de zeilen. Er was meer wind uit wisselende richtingen en er liep een hoge swell waardoor de boot steeds uit de koers raakte. Dus werk aan de winkel om een goede balans te vinden. Nu vanavond gaat het allemaal beter. Het is rustiger de golven nemen af en de boot loopt sneller en beter. Helaas heb weer een propeller van de watergenerator Gelukkig heb ik nog een reserve.

Dinsdag 2 mei 2006   7.30 Z  14.34 W  19.30 UTC
Vannacht brak de genuaschoot net bij de boom. Niet zo verwonderlijk na 14 dagen zo gezeild te hebben. Het lastige is dat de schoothoek zo hoog zit als het zeil opgerold is en dat het zo klappert als het waait. Die klus heb ik maar bij daglicht gedaan en nu loopt alles weer prima. Het eiland liet erg op zich wachten. Pas tegen 12 uur werd het vaag zichtbaar in de nevel. Om 17 uur hebben we afscheid genomen en ons op het nieuwe doel, de evenaar, gericht. Ook weer zo'n 800 mijl. We hebben er aardig de gang in. De dagafstand was 150 mijl.  

Maandag 1 mei 2006  9.17 Z 12.54 W  1930 UTC

Vanmorgen liepen er witte schuimkoppen mee. Dus een lekker vaartje. Vanmiddag weer wat rustiger. Echt passaatzeilen de wind vanachter en maar doorrollen. Morgenochtend verwacht ik Ascencion aan de horizon en hoop er morgenavond voorbij te zijn. Het nieuwe doel wordt dan 25 W op de evenaar of wat meer naar het westen of oosten, daar waar ik kan verwachten dat de Doldrums het smalste zijn. Vanmiddag waren we 145 mijl dichter bij huis

Zondag 30 april 2006  11.07 Z 11.18 W 19.30 UTC
Met recht een zondag. Blauwe lucht en een beetje meer wind voor een knoopje sneller. Helaas ook wat meer golven zodat we geen rechte koers kunnen varen omdat de zeilen dan teveel klapperen met kans op schade. Tegen de avond was de hele lucht weer bewolkt zodat het nu weer heel donker is. Geen prachtige sterrenhemel zoals gisternacht. Ook de tweede 1000 mijl zit erop. Nog 6000. Vanmiddag was de dagafstand 135 mijl. Daar kunnen we tevreden mee zijn.

Zaterdag 29 april 2006   12.46 Z 9.43 W 19.30 UTC
De hele dag net als gisteren; rustig weer. Met de wind recht van achteren zo'n 120 mijl  afgelegd. Volgens de voorspellingen blijft dat de komende week zo. Niet echt spannend. Vanmorgen een schip gezien. Ik werd keurig gewaarschuwd door het radaralarm. Er was verder niets aan de hand en het schip passeerde op ruim 3 mijl afstand. Het weer is dag en nacht zo warm dat een zwembroek voldoende gekleed is. In de la met de conservenblikken zijn een paar blikken tomaten doorgeroest. Natte rommel en met deze temperatuur volop schimmel. Een klusje voor de komende dagen.

Vrijdag 28 april 2006  .57 Z 8.00 W  19.30 UTC
En het was ook een goeie nacht. De lichte bries staat er nog steeds. Net genoeg voor 5.5 knoop. Af en toe uit een iets andere richting zo dat er ook nog wat met de zeilen gedaan moet worden. Verder een vlakke blauwe oceaan een blauwe lucht met grot witte wolken. Verder niemand te zien. Boekje lezen, broodje bakken wat studeren en de dag is weer voorbij. Tijd voor de communicatie. Alles tevoorschijn halen uit de waterdichte koffers, doosjes en zakjes. Alle stekkers er in. Klaar voor verslag weerbericht en e-mail.

Donderdag 27 april 2006  15.28 Z  6.21 W  19.30 UTC
Vanmorgen toen ik opgehaald werd door het veerbootje om uit te klaren bij de douane zag ik dat het anker was gaan krabben. In de loop van de nacht waren we verder uit der kust komen te liggen. Hoe snel het ging weet ik niet. Toch maar naar de douane en snel weer terug. De Sentijn lag nog netjes te wachten en was niet alleen vertrokken. Aan boord de laatste voorbereidingen en dan het anker omhoog. Een hele klus zo'n 60 lijn en ketting.. Helaas schoot de ketting van de lier af en en ging er met het anker er vandoor. Omdat de lijn er al af was liggen de ketting en anker op 50m diepte bij St Helena. De wind was nog niet zo sterk dus zijn we met klapperende zeilen aan het nieuwe traject begonnen. Op het ogenblik waait er een lichte bries en zeilen we lekker. Precies goed voor de eerste nacht.  

Woensdag 26 april 2006  Jamestown St Helena 2100 MET
Vandaag heb ik nadat ik klaar was met de reparaties een rondritje met het openbaar vervoer gemaakt. Veel heuvels een groen en vooral veel huizen. Duidelijk niet permanent bewoond. Veel mensen van hier werken in Engeland om geld te verdienen. Als ze dan gepensioneerd zijn komen ze hier terug in vrijwillige ballingschap. Ik ben wel klaar hier en hoop morgenmiddag te vertrekken. De weerberichten zijn gunstig dus hieuwen met het anker. Dat wordt dus nog een uurtje trimmen voor de schipper. Eerst koers Ascencion wat ik laat liggen tenzij er moeilijkheden voordoen en dan richting de evenaar daarna op de Azoren aan. Een week of vijf/zes denk ik. Vandaag is ook mijn Zwitserse Buurman uit Kaapstad aangekomen. Hij is een dag later vertokken als de Sentijn en heeft er een halve dag langer over gedaan.

dinsdag 25 april 2006 Jamestown ST Helena  20.30 MET
Ik word hier al een hele inwoner tussen al deze vriendelijke mensen. Toen ik vanmorgen diesel moest halen bij de pomp was er weer iemand die me heen en weer bracht. Ook bij de kapper wisten ze dat ik singelhanded vaar. Om wat nieuwe pijnstillers te krijgen moest ik naar het General Hospital en daar kan je ze dus niet zomaar kopen. Eerst naar de dokter. Die was uiterst vriendelijk en schreef meteen een recept. Al met al kost dit toch een paar uur. Maar toch meteen weer een inkijkje in het leven op zo'n Eiland. Op de radio b.v. veel Abba en country. Het is wel vreemd om je boot geankerd achter te laten. Ik ben iedere keer weer opgelucht als ik haar nog rustig zie liggen. 

Maandag 22 april 2006 Jamestown St Helena  20.30 MET
Prachtig gevaren de afgelopen nacht. De genua kon blijven staan en vanmorgen moest ik om 7 uur opstaan om met nog 24 mijl te gaan St Helena aan te varen. Nog stikdonker en niets te zien van het eiland. Om 8 uur doemt het op in het ochtendgloren. Dan moeten we er nog om heen varen. Een beetje matige ontvangst. Regen veel wind en slecht zicht. Het ankeren kostte wel een paar uur. Alles klaarmaken en dan hield het anker niet meteen. Opnieuw!  Maar we liggen nu goed vast. Nadat de douane aan boord is geweest ga ik met de ferry mee naar de stad om de politie en de havenmeester te bezoeken en te betalen. Het stadje ziet er leuk, vriendelijk en verzorgd uit en het eiland maakt een groene indruk. Eerst wat reparaties en herschikking van het eten, dan wat sightseeing en maar weer op pad. De middag was zonnig en warm. We liggen rustig achter het anker met het zicht op de landingsplaats van het eiland. Zo moet Napoleon het ook gezien hebben! 

Zondag 22 april 2006 17.05 Z  4.31 W   20.30 MET
Vandaag ook weer de hele dag hard gevaren. De middagafstand was 160 mijl en op dit moment nog 100 mijl te varen naar Jamestown. Als het niet tegen zit voor donker binnen. De wind is wat aan het veranderen dus ik moet zo nog naar buiten  om de genua binnen te halen en wat op te loeven anders zit ik morgenochtend hoog en droog op het eiland. Dat is hier de bedoeling niet want je moet ankeren. Dan komen de autoriteiten aan boord samen met de drugs bestrijding. We zien het allemaal wel. Eerst deze nacht nog. Ik hoop niet dat de vissersvloot zoals in Nederland zondagnacht uitvaart.

Zaterdag 22 april 2006   18.54 Z 2.25 W 2030 MET
Het is weer rodeotype; zo beweegt de boot. Vanmorgen begonnen met alle zeilen weiduit maar in de loop van de dag begon het te regenen. Net toen de was te drogen hing. Eerst een klein buitje en toen het bijna weer droog was, weer een buitje. Nu nog steeds regen met een aanwakkerende wind. We varen soms 8.5 knoop. Een beetje teveel van het goede voor vannacht dus het 2e rif zit er al weer in. Al te langzaam wil ik ook niet varen want het is nog 270 mijl naar Jamestown en ik wil niet in het donker aankomen en vervolgens nog een nacht op zee blijven. De dagafstand was vanmiddag 135 mijl  

vrijdag 21 april 2006   20.16 Z   0.27 W  20.30 MET
We zitten weer op het westelijk halfrond. Niet dat je het merkt maar het is weer eens wat anders. Het was vandaag een prachtige dag met een lekkere bries van achteren zodat we  alle 104 vierkante meters naar opzij hebben uitstaan. Vanavond is de wind wat afgezwakt en ik heb besloten alles zo te laten staan. Wel spannend want tot nu toe nam ik voor het slapen de boom eruit en voer op het grootzeil verder. Zo te zien zijn er geen buien dus ik denk dat het kan. Het hele weerbeeld is aan het veranderen. Wat meer de tropen ook het zeewater is inmiddels 23 graden. St Helena is nog 420 mijl dus nog 3 dagen varen. De middagafstand viel tegen, 120 mijl.

donderdag 20 april 2006  21.36 Z 1.20 O  20.30 MET
Vannacht voor het eerst een schip sinds de eerste dag. Ik werd gewekt door het radaralarm. Een vissersschip kwam van stuurboord recht op ons af. Toen ik hem opriep antwoordde hij niet maar veranderde wel van koers en ging op een halve mijl voor langs De rest van de nacht weer goed geslapen. Ook vandaag bleef de horizon leeg. Verder de boot weer opgeruimd en schoongemaakt en als je dan rustig zit te lezen lijkt het net of je in de haven ligt terwijl je toch met een aardig vaartje over de oceaan zeilt. De eerste 1000 mijl zitten erop en de dagafstand was vanmiddag 140 mijl. Ik verwacht datzelfde niet voor morgen wat de wind zwakt af en laat ons in een fantasierijk patroon varen. Nog 540 mijl naar St Helena.

19 april 2006   23.04 Z 2.59O 20.30MET
Zo ongeveer op de hoogte van Rio de Janeiro maar wel nog verder van huis. De dag begonnen als een beginner. Het eerst kopje koffie op het aanrecht laten staan terwijl ik aan de andere kant op de kaart keek. Door een roller kwam de koffie in een fraaie grote boog naar me toe. Weg koffie. Vandaag de strijd maar weer eens aangegaan met de spi-boom om de genua uit te bomen en de hele dag met een mooie snelheid gezeild. Vanavond toen er gegijpt moest worden ik hem maar weggelaten voor de nacht. Ik durf het nog niet aan om te gaan slapen met zoveel tuig erop. De middagafstand was 140 mijl. Gisteren 130. Ik ben benieuwd naar de wind voor morgen. Nobeltec geeft de wind overal aan behalve voor het stuk dat ik aan het varen ben.

18 april 2006  24.52 Z  4.38 O 20.30 MET
Vanmorgen een beetje laat de nieuwe week begonnen met schoonschip maken
en een brood te bakken. Deze keer in de oven ipv de broodmachine. Die gebruikt teveel stroom. De watergenerator kan het niet bijhouden omdat de lijn steeds in de knoop raakt. Een prima brood en de rommel van het mengen en kneden viel ook reuze mee. De wind plaagt me een beetje. Iedere keer als ik gegijpt heb en de boot weer op een rechte koers richting St Helena ligt verandert hij na een uurtje en varen we weer te noordelijk of te westelijk. Zo wordt ik beziggehouden. Verder veel lezen. Zo raak ik snel door mijn boeken heen. Afgelopen nacht heb zonder radarwacht gevaren. Dat kon niet vanwege de vele storinkjes zodat het alarm maar bleef gaan, Er zijn hier toch geen schepen en als er een is hoop ik dat ze mij zien.

17 april 2006   26.26 Z  6.40 O 20.30 MET
Het weerpatroon zet zich voort. 's Nachts onrustig en overdag een mooie lopende wind van achteren. Ik doe een beetje matig met het zetten van zeilen om een beetje te hestellen en te zorgen dat het niet opnieuw in mijn rug schiet. Het scheelde vandaag niet veel bij het binnenhalen van de sleeppropeller van de watergenerator die weer een in de knoop zat. We
varen  op het een keer gereefde grootzeil met een snelheid van 6.5-7 knoop. Redelijk. Beter om geen capriolen uit te halen.

16 april 2006   27.30 Z  9.07 O 21.00 MET
De hele nacht een onrustig rollende boot. Veel herrie door alle dingen die in de kastjes heen en weer gingen. Tegen de morgen werd het golfpatroon regelmatig en de vaart rustiger. Zo de hele dag gezeild. Echt Pasen.
Met mijn rug gaat het een stuk beter maar mijn nek en armen zijn nog overbelast van al het vasthouden hijsen en draaien. Vannacht maar eens lekker slapen. Ik heb al drie dagen geen schip gezien. Ook niet op de radar. Op het ogenblik is het aardedonker in afwachting
van de opkomst van de maan. Alsof je met je ogen dicht keihard over het water gaat.
Vanmiddag hadden we 145 mijl als dagafstand

15 april 2006   29.36 Z 10.43 O  20.30 MET
Echt tevreden kon ik niet worden  over het zeilen met de genua alleen. Recht voor de wind varen gaat niet en aangezien de wind precies in de richting van St Helena blaast konden we geen goede koers varen. Toch maar weer uitgeboomd. En het ging goed deze keer. De hele middag goed gevaren tot aan zonsondergang toen er veel meer wind kwam.De worsteling met de spi-bomen was groots en langdurig. Het nieuwe opbergsysteem zal het goed in de haven doen maar op een bewegende boot is het ondoenlijk voor een schipper alleen. Alles is opgeborgen en de schipper heeft het flink in zijn rug en arm. We varen nu alleen op het grootzeil met de giek wat opgedirkt. Het lijkt prima zo voor de nacht.

14 april 2006   30.54 Z 13.02 O  20.30 MET
Vannacht prima geslapen. Met de radar op alarm en de wekker op een uur. Iedere keer wakker net voor de kookwekker. Tot 4 uur. Toen was het uit met de pret. De wind viel weg en er waren veel buitjes zodat het radaralarm bleef piepen. Ook de windvaan deed zijn werk niet meer. Een hele schrik met nog 8000 mijl voor de boeg. Kennelijk had hij meer geleden in de Zuidelijke oceaan als zich liet aanzien. Op de motor met de elektrische windvaan. Zeilen naar beneden want de wind viel weg tot vanmiddag twee uur. Het slapen was zo een stuk minder
rustig zo zonder radar. Vanmorgen eerst pannenkoeken gebakken voor de komende dagen. Daarna de windvaan gerepareerd met een tik met de hamer en wat schroeven bijgesteld. Hij werk weer naar behoren. Toen er weer wind was geprobeerd de genua uit te bomen. Ik had verwacht dat het veel makkelijker zou gaan met het nieuwe systeem. Dat viel tegen. Er ging meteen al een sluiting kapot van de ophouder en de boom ging recht in het water. Alles weer
geredderd en opgeborgen. Ondertussen was het gaan miezeren en was ik drijfnat. Nu varen we alleen met de genua en dat gaat prima. 6 knopen met de wind van achteren. Ik denk dat dit de zeilstand wordt voor deze koers. Iets langzamer maar veel makkelijker en veiliger zo in je eentje. Het wordt een echte opa boot
 

13 April 2006  31.53 Z  15.01 O 20.30 MET
Met een heldere zonsondergang en net zo'n maanopkomst is ook de wind gaan liggen en blaast ons met een lichte bries in de goede richting. Het belooft een rustiger nacht als de vorige. Als beginnend solozeiler is het allemaal nog nieuw. Er is niemand die de wacht houdt terwijl jij slaapt. Met het radaralarm ingesteld op 5 mijl en de wekker op 3 kwartier om te kijken of de wind en de koers niet al te veel veranderen probeer je te slapen. Al met al onrustig. Er varen veel schepen om ons heen en het alarm piepte nog al eens. Hoewel ik zelf het idee heb nauwelijks geslapen te hebben ben ik vandaag nauwelijks slaperig. Ik heb dus m'n uurtjes wel gemaakt. Vannacht zal het wel beter gaan. De hele dag geen schip gezien en op de radar is binnen 12 mijl niets te zien. De hele dag hard gezeild. Vanmiddag hadden
we 168 mijl afgelegd. 

12 april 2006   33.25 Z  17.30 O  21.00 MET
Vanmorgen was het windstil in Kaapstad en een optrekkende mist. Wachten tot de volgende dag met meer wind stond mij erg tegen. Na de laatste voorbereidingen om 10.45 vertrokken.
Mooi weer en een gladde zee en geen wind. Tot 16uur op de motor met af en toe mist.
Toen kwam er wind. Iets achterlijker dan dwars en geleidelijk maakte we meer vaart. Met de stroom mee soms 7.5 knoop. Inmiddels voor de nacht de genua vervangen door het fok. Niet dat het zo hard waait maar het is rustiger om te slapen. Ik ben benieuwd hoe ik dat er af zal brengen. Gelukkig is het volle maan dus gemakkelijk om te beginnen

11 april 2006  Kaapstad 19.00 UTC
De beslissing is gevallen. Er is op korte termijn geen opstapper te vinden. Nog langer wachten staat mij erg tegen. Ik heb genoeg van al het oponthoud. Het wordt tijd om weer aan het werk te gaan Ik ga dus alleen terug. Een hele uitdaging. 8 tot 10 weken  varen. Raak ik niet te vermoeid, hoe zal de eenzaamheid bevallen?  Aan de ene kant angstig aan de andere kant
heb ik er wel zin in. Vanmiddag heb ik voor de derde keer uitgeklaard. Ik raak er bedreven in
en ze beginnen me bij alle instanties te kennen. Inkopen hoeft niet meer. Eten genoeg aan boord. Morgen om 9 uur is het vertrek.

9 April 2006 Kaapstad 14.00 UTC
Nog steeds in Kaapstad. Op donderdag, twee uur voor het vertrek besluit opstapper Benno dat hij niet meegaat en vertrekt naar huis. Vertekken is dan ook niet mogelijk omdat de vreemdelingenpolitie eerst wil weten hoe zijn vertrek uit Zuid Afrika is geregeld.
Ik krijg alweer hulp van Nicole en Peter die hun relaties aanspreken en er zijn twee gegadigden om mee naar Nederland te varen. De moeilijkheid is dat zij dan een visum moeten aanvragen en moeten voldoen aan een aantal eisen zoals een retourticket en een ziektekostenverzekering. Of dat op korte termijn te regelen valt weet ik nog niet. Ook Jaap weet Misschien nog iemand in Nederland. Allemaal onzeker. Ik houd er dus ernstig rekening mee dat ik alleen vertrek en breid me daar op voor.Verder is het afwachten. Spannend!

 

5 april 2006     Kaapstad 21.30 UTC
Sinds vanmiddag heeft de Sentijn weer een giek. Snel werk van Sparcraft. Zoals bij alle nieuwe dingen is het nog niet helemaal perfect. De sleetjes van het onderlijk zijn te dik en passen niet in de rail en de reeflijnen komen nog niet goed uit op de lier. Hier moet morgenochtend nog aan geklust worden zodat we 's middags kunnen uitvaren. Ook moet de
batterijcontroller nog op de juiste manier worden aangesloten. Alle andere reparaties hebben we deze week gedaan en zijn klaar.Vandaag zijn we uitgeklaard en hebben we de laatste boodschappen gedaan. Morgen op weg naar St-Helena. Naar we hopen deze keer zonder tussenstop in Kaapstad.

1 april 2006     Kaapstad   15.00 UTC
Al weer een paar dagen in een oude en vertrouwde omgeving. Niemand was verwonderd ons weer te zien. Het nieuws was al snel rondverteld. Donderdagavond het goede nieuws.De giek is volgende week Woensdag klaar. We hebben het dus nog druk met het weer zeeklaar maken van de Sentijn. Misschien moeten we nog een dag wachten op een accumeter die uit Nederland gestuurd wordt en op een batterij voor de telefoon. Het deklicht is weer klaar, de schootrailtjes bijna en Sparcraft zal het helmstokje van de windvaan voor ons maken.
Onze interne kompaskoers staat nog steeds op St Helena.

30 maart 2006 Kaapstad  20.00 UTC
Gisterenmorgen lagen we voor Saltanabay. Het weer was zonnig en rustig zodat we besloten toch  door naar Kaapstad te varen waar de reparatie mogelijkheden veel gunstiger zijn. Twee uur naar Kaapstad met de bus kost ook veel tijd. Op de motor en met de griptang een aangrijpingspunt voor de stuurautomaat gemaakt varen we naar het zuiden. Een rustige zonnige dag. In de Tafelbaai drie walvissen op tegenkoers. Vroeg voor de tijd van het
jaar. Op dertig meter langs de boot. Een loeit als groet als zij ons passeert. Als we Kaapstad naderen is er een groot vuurwerk voor ons als welkom en als vermaak voor de rest van de bevolking. In de haven worden onze lijnen aangepakt door Hans en Roos, vrienden van
de afgelopen tijd. We zijn weer thuis? Vanmorgen meteen  weer aan de slag. Immigratie, customs , de havenautoriteiten. Klussen en contacten leggen met de Mastenmaker en met
Peter Jacobs onze hulp en toeverlaat en contact met de verzekering. De hele middag gewacht.
Vanavond het goede nieuws. Woensdag is de giek klaar. We zullen nog moeten aanpoten om de ander reparaties klaar te krijgen. En dan weer de Immigratie, customs en de havenautoriteiten.

 

28 maart 2006 32.35 Z 17.49 O  18.30 UTC
Zojuist overstag gegaan. Nog 35 mijl zeilen naar Salhandabay. Het  gaat mindersnel als verwacht. De hele nacht hebben we bijgelegen omdat het zo hard waaide en zijn we alleen al door de stroom 24 mijl naar het noorden gezet.Vanmorgen was het echt mooi weer met veel minder wind helaas niet uit de goede hoek. Vannacht heeft de stuurvaan het begeven en  zijn we op de helmstok aangewezen. Tot nu toe valt het mee want de boot stuurt zichzelf op deze aandewindse  koers. Al met al een prachtige zeildag. Ook voor Benno die zich sinds vanmorgen zich weer in het land van de levende is en volop kan genieten van het
zeilen. Zo ook vannacht.

27 maart 2006  32.55 Z 16.59 O12.UTC
Het kan niet allemaal mee zitten maar soms zit het iets te vaak tegen. Lekker zeilend tipt de giek in een golf  zoals vaak gebeurt bij een ruime koers maar deze keer een  knal en gekraak.
De houten giek  in de lengterichting gescheurd. Waarschijnlijk teveel belasting gehad toen de mast er op viel. We besluiten om terug te gaan . Helaas tegen de wind in. We maken een
sjorring om de giek en met een gereefd grootzeil gaan we op de terugweg. Inmiddels waait het nog war harder maar de boot doet het goed. Inmiddels is het donker we zeilen prima totdat met een knal de rails van het fok uit het dek schiet. Ook dit wordt opgelost en we nemen onze wachten. Helaas is Benno flink zeeziek. Hij  doet trouw zijn wacht  maar dan wil hij toch liever liggen. Het is nog 70 mijl naar Salhandabay  100 kilometer ten noorden van
Kaapstad. Hier gaan we naar toe en verwachten daar niet voor morgenmiddag aan te komen

25 maart 2006 33.43 Z 18.07 O  19.30 UTC
We zeilen!
Om 14.30 zijn we vertrokken. Nog de hele morgen aan het werk geweest met inkopen doen en deze weer een plaats te geven.10 weken eten en drinken is een heleboel.Eenmaal buiten de haven is de wind op en drijven we richting Robbeneiland. Meteen de motor aan zetten en onze brandstofvoorraad aan te spreken willen we niet.Maar als het te lang duurt en we in de scheepvaartroute zitten gaat de motor aan ook omdat we weten  dat er verder op zee weer wind zal zijn. Op het ogenblik is het windkracht  6 en varen we met het 2e rif in het grootzeil en het werkfok en de eerst verschijnselen van zeeziekten dienen zich aan

24 maart 2006 Kaapstad 14.13 uur UTC
Hoewel het er nog wat rommelig aandoet is er orde aan boord. De laatst boodschappen worden morgenochtend gedaan en dat kunnen we eindelijk vertrekken. De hele morgen zijn we bezig geweest met uitklaren en inruimen. We verwachten dat de zeilen vanmiddag gebracht zullen worden zodat we morgen inderdaad kunnen vertrekken. Maar hier in Kaapstad weet je maar nooit. Alles kan veranderen en maar zelden dat er dan iets sneller gebeurt.Dat hebben de afgelopen  5 maanden wel uitgewezen. Als er geen  Hollyday
is dan is er wel Powerfailure.
17.00 uur De zeilen zijn afgeleverd en ze passen en staan er mooi bij.We kunnen eindelijk vertrekken