home de Reis Logboek Journaal De bemanning Foto's Historie Sentijn Sponsor Links

ETAPPE 1 (NED-RIO)  ETAPPE 2 (RIO-Kaapstad)  ETAPPE 3 (Kaapstad-Nederland)     

22 september 2005

Hallo Allemaal

Eergisteren zijn we in Copacobana geweest. Met de bus erheen, die fantastisch zijn. Zo scheur je met je Polo niet eens door de stad. Alles op de millimeter. Ze vechten om de klanten. Als je je hand opsteekt stoppen ze ook al moeten ze van de tweede baan komen. In ieder geval leuk om de stad er mee te doorkruizen als je tenminste een stevige rug hebt en je kiezen op elkaar klemt zodat je tanden er niet uit rammelen. In Copacabana hebben we gegeten in een restaurantje wat er aardig uit zag. We zaten net en hadden de wijn besteld of tafel werd volgegooid met patat rijst groente olijven en brood. Uit het niets stonden er twee obers met borden en twee grote speren met vlees. Wij dachten dat ze verkeerd waren en dat het voor een andere tafel was. We hadden immers nog niets besteld of uitgezocht. Groot onbegrip aan alle kanten. Niemand sprak Engels. Iemand die dat wel deed kwam even later en er bleek dat  er een formule menu was. Dus het gebraad kwam weer terug en bleef maar komen in een tempo waar niet tegen te eten viel. Rosbief, kippenpoten,varkensvlees,biefstuk,kippenhartjes, weer een plak van dit of dat. Allemaal erg lekker en prima geroosterd. De rotiseur trok het zich persoonlijk aan als we even pauzeerden of zelfs niets meer wilden hebben. Dit was niet het enige. Er stond nog een groot salade buffet. Behalve sla met vis, hapjes garnalen, sushi, allerlei soorten groente, noten 10 soorten dressings enz. En dat allemaal incl de wijn R$ 108 of 40 euro. Tenminste dat denk ik want de koers heb ik nog niet kunnen vinden. Gisteren hebben we de Jardin Botanica bezocht. Een prachtig park met bomen van over de hele wereld. Net als in de dierentuin staan de lokale exemplaren er een stuk frisser bij als de exoten. Als ze eens praten konden! Werk voor het bomen bevrijdingsfront. Vandaag hebben we een beetje op de boot rondgehangen. Een wasje gedaan en ons wat georienteerd op de boodschappen voor de komende rit. De supermarkt hier in de buurt is wat klein maar wil de boodschappen wel brengen maar heeft weinig houdbare waar en b.v. geen bonen in blik. We zijn ook aan het experimenteren met het plaatselijke meel om brood te bakken. Voorlopig rijst het niet voldoende. en zoeken we nog naar de juiste formule. Het wachten is op een dagje regen om de tanks te vullen. Die zijn leeg maar ik voel er niet zo veel voor om ze met dat chloorspul van hier te vullen dat bovendien gefilterd moet worden op bacterien. Filters verkopen ze hier wel maar de houders hebben ze niet en ik zou ook niet weten waar ik ze zou moeten plaatsen. Jaap als je nog iets weet om aan stinkschoenen te doen dan moet je dat meenemen. Die H.L. schoenen hebben een goede grip maar daarna?  De hartelijke groeten uit Zuid Amerika JA.

 

20 september 2005

hallo allemaal
Rio wordt steeds leukere en bekendere stad. Het weer is wisselend de ene dag warm en zonnig en dan weer bewolkt en lekker koel. Ik heb nog geen Aldi gevonden de dus het wordt moeilijk met de broodmix. Ik heb helemaal nog geen goede winkel gezien. We zijn inmiddels niet meer het enige buitenlandse jacht in de wijde omgeving er is nu een Franse catamaran binnen gelopen; nog niet gesproken. We zijn diverse jachthavens afgeweest en nergens Yachties. We hebben waarschijnlijk de marina van Aad T gevonden. De marine jachtclub met restaurants en zwembad voor de hellft van de prijs als hier maar wel ver van de stad en winkels een waarschijnlijk alleen in het weekeinde
gezellig. De bollejan is pas eind volgende week klaar want het is druk wegens een zeilwedstrijd. Gisteren zijn we naar Cristus op de berg geweest. Een prachtig uitzicht over Rio, straks naar Copacabana Hartelijke groeten JA

14 september 2005

Rio de Janeiro

Vandaag op stap geweest. Naar Santa Theresa dat is een oude buitenwijk met veel villa's hoog tegen de berg. Allemaal een beetje oud en nogal stil. Er is hier nauwelijks toerisme,wel veel bussen en een oude tram allemaal op weg naar Corcovado, het grote Christusbeeld dat hier hoog op een berg staat. Na Santa Theresa nog een hele wandeling door een Nationaal Park met onder ander apen in het wild. Na het eerste Panorama zijn we afgehaakt en stuk teruggelopen daarna met de bus naar de stad. Eindelijk een stuk wat de naam van stad mag hebben. Gezellig en met winkels en mensen. Maar echt swingend is het hier tot nu toe nog niet. Chris is gepakt en gezakt en vol verlangen naar huis. De taxie naar het vliegveld is besteld en staat morgen om 6.30 voor de boot. Nog een
nachtje slapen.

 

10 september 2005

19.30 UTC Rio de Janeiro 

Gisteren na aankomst hebben we meteen de autoriteiten bezocht. Door het tijdsverschil hadden we 2 uur extra en het was bijna weekeinde. Over het bezoek aan de autoriteiten is veel geschreven en vaak niet zo positief. Wij vinden ze fantastisch. Om de haven heen ligt een  park met prachtige bomen en palmen en daaromheen drukke verkeerswegen.

Daar vonden we een koppel agenten die daar de rust stonden te bewaken. Met handen en voeten en een paar woorden Engels en Portugees konden we duidelijk maken dat we ons in moesten klaren en dat we een bank zochten om Reals te wisselen en daarom niet met bus of taxie konden. Lopen doe je hier niet in de stad. Inmiddels hebben we ook begrepen waarom. We hadden dus een normaal probleem en dat kon worden opgelost. Midden op de snelweg werd een bus aangehouden, het probleem aan de chauffeur uitgelegd en wij werden in de bus gezet. Na een razende rit, zoals alles hier rijdt, werden we in de stad voor een bank in de nabijheid van de haven weer uit de bus gezet. De Douane, Rijkspolitie en de gezondheidsdienst zitten op diverse locaties in een lang gerekt gebouwencomplex. Eigenlijk zijn het pakhuizen langs een 2 km lange havenkade. Ze zitten in  kleine onooglijke kantoortjes en soms in een hal. De meeste waren behulpzaam en geïnteresseerd alleen moest soms de juiste man of het juiste formulier nog gevonden worden. De dokter ontving ons vriendelijk. We zaten op twee stoelen in de entree en kregen een kopje koffie. Hij was nog even bezig, gaf een formulier en haalde het weer op en bracht een verklaring van gezondheid. Dit allemaal zonder een woord te zeggen door middel van kleine handgebaren en uiterst vriendelijk en beleeft. De drukte van de stad en het lange staan en lopen had ons behoorlijk vermoeid na bijna 8 weken op zee. Ook waren we wat onvast ter been zodat ook af en toe nog struikenden.

Begin oktober is de start naar Nieuw Zeeland

9 september 2005

22.55 Z  43.10 W 20.30 UTC

O wat  ligt de boot toch stil! We waren in een diepe slaap gevallen waar we maar moeizaam uit ontwaken om het journaal te maken en te verzenden. We zijn om 12 uur in de Gloria Marina in Rio de Janeiro aangekomen. Na een woelige nacht. Geheel tegen de verwachtingen opeens harde wind, 6 – 7 knopen waardoor we heel snel bij Rio zouden zijn en dan onder echt moeilijke omstandigheden naar binnen zouden moeten varen. We hebben dus vanaf 22 uur voor top en takel bijgelegen. Dat ging prima. Met een snelheid van 1.8 kn. konden we op daglicht wachten en dan binnenvaren. Af en toe kwam er wat water over. Nooit echt veel. Behalve dan die ene golf die mij plotseling van de kajuittrap terug naar binnen spoelde waarna het water door de vloerplanken zakte. Gelukkig bleef de kaartentafel en de apparatuur droog en doet alles het nog. We hebben meteen geprobeerd onze zeebenen in te ruilen door flink de stad in te lopen om alle autoriteiten te bezoeken.

8 september 2005

22.58 Z   41.43 W 06.00 UTC

Vannacht hebben we land gemaakt. Op de moderne manier. Grote lichtvlekken van een stad tegen de wolken in plaats van een vage kustlijn die steeds duidelijker wordt. De hele zee is er licht van. Maar ook nu, nu we dichterbij komen ontstaan er contouren van eilandjes en bergen. En natuurlijk ook de vuurtoren van Cabo Frio die langzaam dichterbij komt. We hadden de hele nacht veel kustverkeer om ons heen. Wat wel gezellig was, maar op het ogenblik hebben we de zee weer voor onszelf. Helaas varen we op de motor want de wind is weg sinds middernacht en er staat nog een stevige deining.

8.30 UTC

Ik vermoed een ernstige navigatiefout. Dit lijkt meer op Schotland. Grijze lucht. Wolken om te bergtoppen en fris. Het lijkt toch Cabo Frio te zijn. De naam zegt het al.

23.02 Z 42.38 W 19.30 UTC

Nog ruim 30 mijl van Rio. De hele dag geen wind en grauw weer. Dus op de motor de accu’s vullen. Sinds vanmiddag 4 uur wat wind. We hebben besloten om vannacht op zee te blijven in plaats van om een uur of drie binnen te varen in een lastige en onbekende haven. En dan daar te ergens te ankeren om ’s morgens vroeg weer anker op te gaan om een goede ligplaats te zoeken. Dus hebben we de vaart vertraagd en varen nu op een gereefde kluiver met een snelheid van 2,8’ richting Rio. We kunnen het Suikerbrood al zien.

7 september 2005

22.28 Z  40.56 W 19.30 UTC

Het werd iets te kalm. Na wat te hebben afgewacht en wat rondgedobberd hebben we het ijzeren zeil maar gehesen. Om half vier was er weer wind. En hoe! Over een vlakke zee liep de Sentijn 7.5 knoop aan de wind om de verloren mijlen weer goed te maken. Het was vandaag grijs en bewolkt en voor het eerst sinds Madeira hebben we een truitje aangehad. Het was ook weer dierentuin. Een school blasé dolfijnen op tegenkoers en onze eerste albatros. We nemen aan dat het er een albatros is, omdat hij aan de beschrijvingen voldoet. Ik vind hem eigenlijk maar klein. Maar misschien is er ook een kleiner soort. Ons toetje viel tegen. De slagroom was door het wekenlange geklots boter geworden. Dus aten we aardbeien met boter ipv. Reutelfleut. Nog 66 mijl naar de Frisse Kaap en dan naar Rio. Het is nog 140 mijl. Het spant er om of we voor donker aankomen. Het kan natuurlijk ook nog een dag langer duren

6 september 2005

21.14 Z  39.25 W 17.30 UTC

Wat zo leuk is, is dat de zonsopgang en -ondergang zo aan het veranderen zijn. Noordelijker was het ineens aardedonker zonder schemering. Nu gaat de zon ’s avonds later onder en is er nog lange tijd wat licht in de lucht.’s Morgens gaat het minder geleidelijk, maar verschil is er wel. De zon moet nog over de evenaar komen en dat geeft dan de grote contrasten. We zijn wel bezig met de aankomst in Rio. Wanneer, ijsje, biertje, lekker eten en de autoriteiten die hier best lastig kunnen zijn zoals we gelezen hebben. Als alles normaal gaat nog zo’n twee dagen. Het is nog 248 mijl. Het weerbericht is nog niet binnen en in het oude was er nog sprake van nog een dag tegenwind. Je bent er pas als je vast ligt dus je houdt overal rekening mee en gaat gewoon door in de routine. Op het ogenblik kalmeert het wat buiten en is de wind aan het zoeken naar een nieuwe richting.

5 september 2005

19.16 Z  37.50 W 19.30 UTC 

‘s Avonds en in de nacht steeds buitjes met veranderlijke wind. Alleen op het grootzeil gevaren en redelijk opgeschoten. Vanmorgen hebben we de kluiver uitgeboomd en we varen de hele dag ruim 6 knopen in de goede richting. We hebben ook prachtig weer. Af en toe zijn we natuurlijk ook bezig met de aankomst in Brazilië. Chris is vreselijk bang dat het ‘s nachts zal zijn zodat hij niet kan filmen. Ik denk dat het niet zo is maar doe natuurlijk mijn uiterste best om zo voorspoedig mogelijk te zeilen. De weersvoorspellingen geven morgen nog een gunstige wind daarna krijgen we hem nog een dagje tegen. Maar ja weersverwachtingen! Rio 397 mijl.

4 september 2005

17.25 Z  35.34 W   19.30 UTC

Het vorige journaal was nog niet afgesloten en de telefoon was nog niet aangekoppeld of de Sentijn vleide zich op haar stuurboordzijde en ging er met 7 kn  vandoor. Recht een flinke bui in. Op dat moment even lastig voor de bemanning want ze hebben wat last met de verbinding tussen de telefoon en de computer. Wat het is weten we niet maar het is waarschijnlijk een breuk in de kabel. Na enig proberen lukt het tot nu toe nog steeds om onze berichten te zenden en ontvangen. De wind bleef tot in de middag staan en we zijn lekker opgeschoten. Vandaag een mooie dag met helder en fris weer. Altijd nog zo’n 26 graden. Daarna viel de wind wat weg en op het ogenblik zijn er buien met veranderlijke maar wel stevige wind. Het is wachten op de weerkaart. 526 mijl naar Rio

3 september 2005

15.26 Z 25.23 W  19.15 UTC

De rum schijnt uitgewerkt of de invloed van de evenaar is verzwakt. De weerkaarten beloven nog 2 dagen goede wind maar het rommelt hier al enige uren dan weer eens een vlaagje en dan weer rust en geklapper. Gisteren hadden we bij het binnenhalen van de lijn beet. Een flinke vis die dan ook doorbeet.’We missen nu ons aas en betreuren het dat we geen stalen onderlijntjes hebben aangeschaft. Dus vandaag maar weer calamaris uit blik. We kunnen merken dat we weer in de bewoonde wereld terecht komen vandaag en vannacht 4 schepen gezien en dat na 7 dagen zonder. Nog 666 mijl dobberen.

2 september 2005

13.29 Z  34.18 W  19.00 UTC

De perfecte oceaanzeildag. Halve wind niet teveel golven. Snelheid van 5-6 knoop.

Weinig deining en niet te warm. Prachtige blauwe lucht en zee. Alle luiken kunnen open en de zonnetent is opgetuigd. Klusjes kunnen worden uitgevoerd en er word schoongemaakt en opgeruimd zonder dat het veel inspanning en zweet kost.

Onze laatste week kan beginnen.

We zijn benieuwd naar de nieuwe weerkaart. Op de oude wordt een stuk met weinig wind voorspeld wat we proberen te omzeilen. Maar de vraag is of de nieuwe kaart hetzelfde voorspeld? Niets is zo veranderlijk……… ! Rio is op 799 mijl.  Zes, zeven of acht dagen?, Of langer.

1 september 2005

11.39 Z  33.01 W 19.15 UTC

De wind die opstak toen wij de Linie passeerden voert ons nog  steeds gezwind voort. Wat een glas rum niet kan doen. Hoewel voor de komende dagen wat minder wind wordt verwacht maken wij al voorzichtige voorspellingen over onze aankomst in Rio. Net voor of in het volgende weekeinde. Volgens de elektronica is het nog 933 mijl. Hoewel we al bijna 8 weken op zee zijn verveeld het niet. Natuurlijk wil je af en toe wel eens even stil liggen maar even later is dat weer over. Vandaag voor de verandering de hele dag een strak blauwe lucht. Nu tegen de avond komen er weer wat wolken. Still goging strong.

31 augustus 2005

9.28 Z  31.27 W  19.15 UTC

Het Log/ snelheidsmeter is vastgegroeid. Het geeft alleen nog iets aan als we sneller zeilen dan 6 knopen Dus het doet nog zijn best maar is volkomen onbetrouwbaar. Gelukkig doet de GPS het een stuk nauwkeuriger en weten we dus hoe snel we gaan;.5 tot 7 knoop. Het schiet op. De zee is ook een stuk rustiger. De golven gaan vandaag allemaal dezelfde kant op. Het is nog 1094 mijl naar Rio. Nog een keer kip eten zoals we het hier zeggen.

30 augustus 2005

7.18 Z  29.51 W  9.30 UTC

Nog 1261 naar Rio. Redelijk opgeschoten maar niet echt veel. Dat komt door de golven; er staat hier een behoorlijke swell. We varen ook niet zo hard mogelijk vanwege de leefbaarheid; de racerij is voor anderen. Moeten we al omkijken naar de Volvoocean race?

Onze dagindeling is als volgt:

17.00 Biertje, nootje, praatje en de evaluatie van de dag. daarna koken, eten,afwassen, journaal schrijven, doorbellen, post lezen en de nieuwe weerkaart bekijken.

20.00 Rondje over het dek, het zeilplan bijstellen voor de nacht, koffie wat lezen en muziek tot de eerste wacht Chris sukkelt eerst nog wat weg.

22.00 uur Controle zeilen etc.Jaap gaat slapen en Chris hijst zich in zijn zeilpak om buiten de sterren te gaan tellen.

2.00  Wisseling wacht

8.00  Wisseling wacht brood is gebakken, snel ontbijt. Jaap slaapt tot 12 uur Chris daarna  eventueel nog een uurtje

14.00 Lunch. Daarna karweitjes als de was en reparaties. Tijd om te lezen of over de golven te staren.

Tussentijds en met voorrang de verzorging van het schip en de navigatie

29 augustus 2005

5.29 Z  28.23W  19.30 UTC

Vandaag zijn de stormvogels weer weg en zijn er weer meeuwen. Er is meer wind en er komt veel water over. De hele dag binnen blijven. Alleen om te reven naar buiten .De Sentijn vindt prima haar weg in de woelige zee. Alleen de snelheid is wat minder als gisteren. Het lijkt er op dat het de komende dagen zo zal blijven. Gisteren hadden we moeite met de communicatie. Op de een of andere manier maakte de computer geen contact met de telefoon. Na alles goed schoongemaakt te hebben en met een beetje aandrukken is het vanmorgen toch goed gegaan. Een hele zorg minder voor ons omdat je er rekening me houd dat de wal gewend is om op vaste tijden iets van je te vernemen. Eens kijken of het deze keer lukt. Rio 1380 mijl.

28 augustus 2005

3.47 S   27.01 W  19.30 UTC

Nog 1499 mijl  naar Rio. De hele dag stevig gezeild. Vanmiddag hadden we een grote vin langszij. Aangezien er geen stoomwolk en geen belangstelling voor ons was nemen we aan dat het een haai was. We hebben de laatste dagen gezelschap van een drietal stormvogeltjes. Die vermaken ons met hun prachtige vlucht.De wind is aan het toenemen en we hebben net de kluiver weggerold en varen nu twee keer gereefd grootzeil en de gewone fok met een snelheid van bijna 7 knopen.

27 augustus 2005

1.45 S 25.30 W  19.00 UTC

Het passeren van de evenaar ging zo; de duisternis viel. En er stak een frisse bries op. De camera’s die de overgang moesten vastleggen waren te laat of haperden. En voordat we het wisten waren we op het Zuidelijk Halfrond. Zoals gebruikelijk dook er naast de boot een donkere massa op met een drietand. Nadat we onze tol, een glas rum (we namen er zelf ook eentje), betaald hadden, was het tijd voor de  koffie.Vandaag de hele dag actief gezeild. Er komen als maar buien over. Sommige met veel wind. En steeds uit verschillende richtingen. De was wil op deze manier ook maar niet droog worden. Het weer knapt nu op en we varen rustig richting  Rio. Nog 1680 mijl

26 augustus

0.00.01 Zuid  24.44 W   20.01.45 UTC

26 augustus 2005

19.35 UTC

0.00.7 N 24.43 W

De hele dag lekker gezeild met een knik in de schoot richting de evenaar. Tegen de avond is de wind gaan liggen en op het ogenblik dobberen we wat tot de wind besluit weer wat aan te trekken. Er heerst een soort oudejaarsavondstemming hier aan boord en er is een neiging om wat meer te drinken en oliebollen te bakken. Er worden wat meer grappen gemaakt en teruggeblikt op de afgelegde mijlen  in de laatste weken. Onduidelijkheden worden uitgesproken en er worden goede voornemens gemaakt. Neptunes is aanstaande. De rum wordt klaargezet. Nog een halve mijl. De wind trekt aan......

25 augustus 2005

1.47 N 23.28 W 19.45 UTC

De zon is net onder en het is nog licht buiten. Als ik klaar ben met dit stukje is het aardedonker. Zo gaat dat de laatste tijd iedere avond in de Tropen; een bijzondere ervaring. Varen door de klimaten en gebiedsdelen van de wereld is een van de interessante onderdelen van deze reis. Zoals dit al eeuwen wordt gedaan door onze zeelieden en voorvaderen. Over een paar uur is de maan er weer bij dan is het weer licht. De maan is afnemend en over een week  zal de nacht geheel donker zijn. Grappig is ook dat de watertemperatuur 1 graad minder is als vorige week, terwijl we de evenaar nog moeten passeren. Dat komt natuurlijk doordat de zon nog in het noorden is, maar je denkt dat het hier warmer moet zijn. Niet doorgedacht dus! We hebben onze wind gevonden en varen nu hoog aan wind op de goede koers. Recht op Rio ,1897 mijl te gaan.

24 augustus 2005

3.10 N 21.54 W 19.30 UTC 

Sinds gisteravond waait het flink. 5-6 bft. We lopen aan de wind  4-5 knopen in zuidwestelijke richting. Een koers waarmee we in Brazilië komen. Het weer is niet volgens de weerkaarten. Er staat 26 kopen wind ipv. 14 uit het zuiden en het is meer west als oost. We blijven zoveel mogelijk binnen. Want hoewel het lekker koel is worden we voortdurend besproeid door het buiswater. Doordat dit snel opdroogt veranderen we in zoutpilaren. Dus rustig binnenzitten en regelmatig kijken of er niets aankomt. Het laatste schip dat we dat we gezien hebben was twee dagen geleden. Rio 2020 mijl.

23 augustus 2005

4.11 N 20.20 W  19.30 UTC

De nacht begon weer aardedonker en om 0.00 uur viel de wind weer weg. Dus op de motor maar het zuiden op zoek naar de  zuidelijke wind met meer oost dan west. We hebben de wind gevonden en de hele dag goed gezeild in zuidwestelijke richting. Goed visweer. We hebben gevist met een zilveren lepel en een paternoster met plastic inktvissen in schreeuwende kleuren. Eindelijk na tien minuten een gouden vis.  “Dit emmertje krijgen we wel vol” zeiden we en spraken urenlang over goede recepten. We hebben lekker gegeten. Alleen een beetje weinig vis, maar wel tot de laatste graat afgekloven Recht zo die gaat. Nog 2125 mijl naar Rio

22 Augustus 2005

5.21 N  18.54 W 19.30 UTC

Toen gisteren het journaal verzonden was en de weerkaarten ontvangen, kregen we een heleboel leuke mails van de wal, waarvoor hartelijke dank. Het was zo aardedonker aan dek dat de boeg van de Sentijn niet meer te zien was en tevens was de wind weg. Na een paar uur drijven ging de motor aan en stoomde we in de goede richting. Rond lunchtijd veel vliegende vissen met daarop jagende bonito’s. Het leek wel een kweekvijver. Na de siësta weer hetzelfde. Smakelijke rondspringende bonito’s. Vandaag was het een prachtige dag. Lekker gezeild en genoten van de ruimte. Lekker gegeten van de spaghetti met calamaris in eigen inkt uit blik (nog steeds geen vis gevangen ondanks de kweekvijver (redactie)) We hebben de afstand naar Rio nog eens na laten rekenen door de computer; we zijn op 2230 mijl van Rio af. Dus voorlopig nog genoeg blikjes.

21 augustus 2005

6.02 N  17.40 W 19.30 UTC

Sinds vanmorgen 8 uur liggen we over de andere boeg. We varen een koers van 250 graden. 30 graden te noordelijk om in Rio te komen  of de evenaar te passeren op een voor ons gunstige plek. We zijn dus naarstig op zoek naar de zuidoostelijke wind die hier vaak voorkomt. Tot dan toe varen we gewoon lekker met een kalm vaartje op een redelijk vlakke zee de “ goede “kant op, en dat vrolijkt wel op. Chris is zelfs over z’n dip heen. Het is vandaag ook niet zo warm .Echt een zondag; de was in de machine en kip op het menu.  We hebben uitgerekend dat het nog ongeveer 2500 mijl is naar Rio. Dus nog een dag of 25. Helaas hebben we nog maar 23 biertjes; er ligt een uitdaging!

20 augustus 2005

6.53 N  17.44 W  19.30 UTC

Dus toch maar weer naar Afrika. De wind is de hele dag 6 bft.. Toen we overstag waren bleek dat er op deze slag weinig winst viel te behalen. Door de sterke wind en het golfpatroon is het beter was om op de oude koers te blijven varen omdat er daar in de komende dagen waarschijnlijk meer winst valt te behalen. Het is wel mooi weer maar heel warm. Buiten koel je wel lekker af door de wind en de permanente douche van buiswater. Maar de zon is ook fel dus we moeten ook binnen verblijven. Alles wordt zo langzamerhand zout en klam. We aanvaarden de elementen maar hopen wel dat de nieuwe weerkaart ons gelijk gaat geven .

19 augustus 2005

7.27 N 19.95 W  19.30 UTC

We stuiven met 7.5 knoop richting Sierra Leone. Een wat demoraliserende koers zo pal Oost en zo weinig naar het Zuiden. Het lijkt dan net of je niet opschiet. Maar we moeten deze slag wel maken om straks op het goede moment de evenaar te passeren zonder weer in  windstilten  te komen en op de goede manier Brazilië aan te lopen.. Morgen om 12 uur gaan we over de andere boeg liggen. We zijn benieuwd hoe dat uitpakt. Vandaag de hele dag in de volle zon gevaren maar nu is het weer bewolkt. De kotterfok staat er weer op en de watergeneratot vist weer naar volts. We hebben een oude schoot gebruikt maar die draait een beetje uit elkaar. Afwachten dus.

18 augustus 2005

7.59 N 22.15 W  17.15  UTC

Dat hadden we gedacht. De Doldrums dachten er anders over. Hel weerbeeld is verschoven en zitten we er weer midden in. Het begon vanmorgen om een uur of zes goed. Aardedonker 30 knopen wind en verplicht douchen in de harde regen. Drie kwartier later alles weer rustig zonder voortgang in een woelige zee.Daarna begon het weer opnieuw. Bij het waarschijnlijk te snel uitrollen van de fok sloeg die uit het profiel en moesten we hem eraf halen. Gelukkig niets kapot maar raar dat het kan. We wachten op wat rustiger weer om hem er weer op te zetten. Zo ging de hele dag verder hoewel iets minder heftig met koersen tussen de 70 en de 200 graden aan de wind. Het ziet er dus niet naar uit dat we er door zijn. Volgens de weerkaart blijven we de komende dagen op de rand van deze weerssituatie.

17 augustus 2005

8.53 N 23.29 W 19.30 UTC

Vandaag is het droog en zonnig weer. Een frisse bries uit het zuiden. Het lijkt er op dat we de zuidelijke winden bereikt hebben en dat we de Doldrums door zijn. Eerder dan we verwacht hadden. We hadden gedacht dat we deze veel meer naar het zuiden zouden treffen. Maar ook de climactic kaart geeft het zo aan. Dus de komende weken zeilen we aan de wind; redelijk vermoeiend. We moeten onze manier van doen nog ontdekken. Om te koken en te eten zijn we gaan bijliggen. Een stuk rustiger Daarna gaan we er weer tegenaan.

16 augustus 2005

10.12 N  24.34 W 20 00 UTC

Een natte zwembroek voor buiten en een droge voor binnen. De hele dag hebben we buien met veel en weinig wind uit diverse richtingen. Zo ook met de golven. Ze lopen allemaal door elkaar. We laten de boot maar met de windvaan liggen op een ruime aandewindse koers met niet teveel zeil. Als we voortgang hebben soms toch 6 knopen gaan we min of meer in de goede richting. Af en toe buiten zitten en verder wat lezen en slapen. Helaas zijn we de sleep porpeller van de generator verloren. De sluiting had zich losgewerkt ondanks dat hij met een tang was vastgezet. Overigens een merkwaardige constructie voor zoiets dat zovaak los en vast gemaakt moet worden

15augustus 2005

!!.50 N 25.06 W 20.15 UTC

Vandaag was het heel duidelijk dat we de zon hebben ingehaald. Hij staat ‘smiddags niet meer in het zuiden maar in het noorden. Het was weer een rustige dag wat de wind betreft. Het wordt wel steeds warmer. Toen we gisteren de verpakking van de kip openmaakten was er i.p.v. gelatine, jus. Het oude verhaal over de route naar West Indie is waar. Vaar Zuid totdat de boter smelt en dan West. Wij blijven in zuidelijke richtingen varen totdat we de zuidelijke passaat te pakken hebben. Maar dat duurt nog even. Vandaag wel een schip.

14 augustus 2005

13.19 N  25.41W 19.50 UTC  

Een echte zondag. Rustig dobberen over de oceaan in licht weer. We varen snelheden tussen de 1 en 4 mijl. Nieuw is het varen met de zonnetent die we hebben opgetuigd.

Uit de zon met een windje er onderdoor net airco. Op het ogenblik vindt de zonsondergang plaats en de wind kan maar niet besluiten uit welke hoek ze zal gaan waaien. We wachten dus maar af, doen de afwas en schrijven het journaal. De hele dag geen schip en vis gezien; No fish en ships dus kip tonight. We doen proeven om bier te koelen in een natte sok. We waren er een hele middag mee bezig. Het resultaat nodigt uit tot verbetering

13 augustus 2005

15.16.N 25.55 W  19.30 UTC

We zijn te westelijk om aan land te gaan  bij de CaboVerde. We zijn nu bezig de evenaar op de goede manier aan te snijden. De evenaar is nog een week varen en er zijn daar ingewikkelde winden. Vanmorgen om 7 uur, toen het licht werd, hadden we het gevoel dat we al in de Doldrums waren aangekomen. Je wilt nou eenmaal sneller als het gaat. Allemaal frontjes met sterk wisselend wind richtingen. Dat vraagt veel aanpassing van de zeilen en bemanning. Een nieuwe ervaring op deze breedten is: we trekken ons zeilpak niet meer aan maar we kleden ons uit tot het lichtste waterdichte pak. Het is zo warm, dat als je een zeilpak aantrekt de kleren daaronder alsnog nat zijn. Enfin washandje en stukkie zeep mee en de eerste douche met zoet water sinds weken.

12 augustus 2005

17.18 N 25.50 W 1930 UTC

Inderdaad regen. Hoe krijgen we de was droog? Er komt steeds een storinkje over dat af en toe een beetje motregen brengt met de nodige windschiftingen. Verder is het droog en zonnig . We varen met een mooie snelheid. Het eerste eiland van de Cabo Verde ligt op 35 mijl ZO. We denken niet dat we het zullen zien omdat onze koers wat westelijker uitkomt. Hierna gaan we richting het meest zuidelijke Fogo. Allemaal afhankelijk van de weerkaarten die we straks ontvangen.

11 augustus 2005

19.24 N  25.19 W   19.45 UTC 

Vandaag was wel een echte opschietdag. 144 mijl. De wind was wat naar het NO gedraaid zodat we moesten gijpen om niet te ver van onze koerslijn af te raken. De hele dag gehoopt op vis maar het werd rode kool, ons laatste verse waar tot de vis eindelijk bijt. (zou wel biefstuk in Rio worden, redactie). We zijn druk bezig met de tactiek om de Doldrums aan te passeren.

Deze week hebben we ook de e-mail ontvangen van de afgelopen tijd(de webmaster was met vakantie) . Leuk dat er zoveel mensen zijn die ons volgen. Terwijl wij soms het gevoel hebben alleen op de wereld te zijn met wat vliegende vissen

 

10 augustus 2005

21.32 N  2417 W  19.30 UTC   

Kaapverdische eilanden we komen eraan!! Nog 240 mijl. We maken mooie daggemiddelden van zo’n 140 mijl. De wind komt nog steeds recht van achteren. Vanmiddag hebben we vier vliegende vissen aan dek gevonden twee van 15 cm en de kleinste was maar 1 1/2 cm . Niet genoeg om er een maaltijd van te maken. Dus toch maar nasi. De hele middag aan de bollejan zitten naaien morgen de rest. En dan maar hopen dat het goed is en dat hij niet meteen weer scheurt.

 

9 augustus 2005

23.36 N 22.51 W  19.30 UTC 

De Bollejan scheurde om 0.00 uur. Uit bed en dus alle touwen bedienen. Na 1 ½ uur alles weer geklaard en kan er weer geslapen worden. Er zit een scheur in van 8 .5 meter. De helft is een losgescheurde naad van een meter of 7. Die hebben we vandaag dichtgenaaide. Nu nog het moeilijkste de scheuren aan de onder en de voorkant. Daar gaan we morgen mee verder want de lichte wind gebieden komen eraan.

Tot nu toe hebben we weinig last van gebrek aan wind en volgens de weerkaarten van Nobeltec blijft dat nog even. Over drie dagen zijn we bij de Kaapverdische eilanden en dan gaat het erop hoe we de Evenaar gaan passeren

 

8 augustus 2005

25.45N  21.34W  19.30 UTC  

De vliegshow van de vissen is net weer achter de rug. Hoewel niet zo’n grote formatie als gisteren. Ze hangen prachtig in het avondlicht en vliegen wel tien meter ver tot wel een meter boven de golven. Er zijn wel enige hoogvliegers bij, maar die zijn waarschijnlijk het meest bang voor de voor de vis die hen opjaagt.

Verder is het gewoon maandag. De was is klaar en ligt weer schoon en gestreken in de kast. We varen nu al twee dagen met de bollejan en de kluiver. Zonder iets te moeten veranderen. Nog even en we weten niet meer waar al die touwen, die zo in de weg liggen, voor dienen.

 

7 Augustus 2005

28.55 N  19.46 W  04.00 UTC

Hoe zachtjes glijdt ons bootje. Het is een maanloze nacht en een heldere sterrenhemel. We varen een soort fluisterkoers. Geen golven en toch een leuke snelheid van 4 knopen.

28.01 N  20.15 W  17.00 UTC

We varen de hele dag voor het lapje. Twee lapjes dus. Het is Zondag dus we doen niets anders dan een beetje luieren, lezen en slapen. De vliegende vissen hebben het gewonnen van de vliegende octopussen en scheren in grote scholen over de golven

6 Augustus 2005

29.38 N 19.29 W  18.00 UTC

Sinds middernacht wordt de wind steeds zwakker. Met alle gevolgen van dien. Veel geklapper en weinig voortgang. Vanmorgen lag er een kleine inktvis aan dek. Het moet haast wel een vliegende inktvis zijn geweest. Zoals hij daar lag. Opzijn neus geland zijn tentakels in de war en met grote ogen. Zo van” wat overkomt mij nou”. We veronderstellen , dat het een jonge monster inktvis is wiens ogen groter waren dan zijn maag. Toen de schipper na zijn wacht te kooi weer aan dek kwam was het monster verdwenen. De opstapper die van elke golf die een beetje hoog lijkt video en foto-opnames maakt, had hem weer in zijn element teruggeworpen. Zonder deze op de gevoelige plaat vast te leggen. Zo van geen bewijs, geen zaak. Geen onopgeloste zaken. Geen peter R. Daar krijgen we moeilijkheden mee zei de schipper. Volgens hem was dit nu een bewijs van ID. De ongewervelde komen het droge op en nemen het over. En ja hoor enige uren later was de inktvis weer terug. Op dezelfde plaats alleen z’n haar zat anders. Dus maar snel foto’s gemaakt en weer ter beschikking van de familie gesteld.

Volgens de weerkaart zitten we in een stuk met heel weinig wind dat de komende dagen met ons meetrekt. Zuidelijk van ons is meer wind en we besluiten om 5 uur op de motor te varen om te kijken of we daar op kunnen meeliften.

De afvoerpomp van de gootsteen is stuk. Vanmiddag hebben we enige uren in het gootsteenkastje doorgebracht. Gelukkig niet voor niets. We hebben het kunnen repareren.

Inmiddels zeilen we weer. We hebben dus weer wind gevonden. En varen op de bollejan.

5 augustus 2005

31.00 N 18.33 W

Inmiddels een dag voorbij Madeira waar we niet veel meer van gezien hebben als de vuurtoren, op weg naar de Kaap Verden. Het lijkt vlakbij, maar het is nog 1000 mijl; een week varen als het opschiet. Vandaag was het een mooie zeildag. Met een bakstagwind en een leuke snelheid. We hebben trek in verse vis, maar het vissen wil nog niet lukken. Helaas kunnen we ook niet constant vissen vanwege de watergenerator. De vislijn zit flink in de war; een leuke puzzel voor de komende dagen

4 Augustus 2005

33.05N 17.30 W  20 uur UTC

Madeira is in zicht, hoewel beter op het computerscherm dan buiten. Maar onmiskenbaar is er een vage kustlijn te zien op 18 mijl in het Zuid Oosten. We kunnen onze koers ongewijzigd houden voor de Kaap Verden. Vandaag  waren er ook weer dofijnen en meeuwen. Het is ons wederom niet gelukt een vis aan de haak te slaan, dan maar gebakken eieren. De eieren moeten op, één was al bedorven en stonk een uur in de wind. Vanavond niet stappen in Funchai maar onverdroten voort. Recht zo die gaat

3 Augustus 2005

36.09N 16.50 W  13.30 UTC

Dat is voorlopig onze boordtijd. Dan komt de zon tenminste op tijd op en gaat hij ook niet te vroeg onder. Het is inderdaad een blijvertje. We vliegen erover. Een dag afstand van 146 mijl brengt ons behoorlijk verder. De afgelopen dagen was dat 80, 90 en 100 mijl. Ik zit buiten over een prachtiger zee uit te kijken en ondertussen ruik ik de warme bakker. De broodmachine staat aan. Zobakken we ons brood. Geen gedoe met kneden en rijzen. Maar gewoon via de omvormer 220 V. Als we zo snel gaan hebben we stroom zat. Zoniet bakken we pannenkoeken. We zitten veel binnen want de zon brand behoorlijk en op deze koers geven de zeilen pas in de middag schaduw.

20.00 uur  ned tijd 22 uur

35.17 N 16.59

De hele dag snel gezeild en flink opgeschoten. Het eten is gedaan, tijd voor de communicatie. We zijn benieuwd naar de nieuwe weerkaart. Het waait inmiddels harder dan verwacht 6 Bft recht vanachter. Er bouwen flinke golven  op. Na wat geëxperimenteer varen we met het tweede rif in het grootzeil en geen  voorzeil. Een aardig gangetje en de windvaan houdt het zo goed bij.

 

2 augusus 2005 

37.51 N 16.17 W  20.30uur LT

Leek goed de wind van gisterenavond. Om 10 uur besloten we om de bollejan er af te halen omdat er teveel wind stond. We hebben hem redelijk droog binnengehaald. Gegijpt, eerst de kluiver aan bakboord en toch maar weer aan stuurboord. Kortom een uurtje klussen. Tevreden kon er één naar kooi. Dat vond de wind ook en ging liggen. De hele nacht geklapper en niet meer dan 3 knopen snelheid. Zo ook vandaag. Wel prachtig weer. Rondom kan je zien hoe de wolken ontstaan die dan weer verdwijnen. Volgens de weerkaart zouden we 10 kn wind moeten hebben maar we moeten het doen met de helft. Sinds een uur is de wind toegenomen en we vertouwen erop dan het deze keer een blijvertje is. We varen nu tussen Cadiz en de Azoren. Onze snelheid is nu 6.7 knoop

 

31 juli

41.00 N  15.10 W  20.uur 

Een echte zondag de hele dag een vlak zeetje en weinig wind zodat we 3 knoop lopen op de Bollejan. Een beetje slapen, lezen en de was doen. Geen walvissen gezien en de vislijn hangt uit zonder resultaat. Dat wordt dus kip met mosterdsaus. Volgens de weerkaart morgen wat meer wind.

29 juli

44.12 N  14.25.W   20 uur LT

We hebben de hele dag erg licht weer gehad en zijn weinig opgeschoten. Het was wel erg mooi weer met mooie wolken. Hebben ook onze tweede walvis gezien deze draaide zich om en volgde de boot een tijdje in het kielzog. Een soort training voor de cameraman. Kiekeboe op oceaanniveau. Morgen waarschijnlijk nog een keer oefenen en dan de komende week een echte show. Toen we riepen dat hij niet bang hoefde te zijn omdat we van Greenpeace waren, gaf hij er meteen de brui aan en verdween.

28 juli 2005

44.21 N  13.08 W 

De wind komt uit het Noorden en Nobeltechnisch blijft dit de komende dagen ook zo. Vandaag onze eerst walvis op tegen koers. Onverstoorbaar blazend vervolgt hij zijn weg. Ondanks de hoopvol gerichte camera’s

28 juli

46.10 N 12.09 W 

Natuurlijk is Madeira nog ver weg 700 mijl. We zijn minder opgeschoten dan we dachten. De ene keer varen we hard en vervolgens drijven we, maar 120 mijl zit er vandaag wel in. Het is rustig op zee. Weinig toeristen en ook de dolfijnen zijn met vakantie. We hebben de sleep generator uit het water gehad om de lijn uit de knoop te halen. Maar goed ook, het harpje had zich bijna losgewerkt en de lijn heeft al wat slijtplekken. Vaker controleren dus.

27 juli 2005

48.40 N  10.58 W

We varen nu op de hoogte van Brest en ten westen van Ierland. Sinds vanmorgen varen we op een zuidelijke koers richting Madeira

We zijn voldoende West om de lagedrukgebieden  aan de goede kant te passeren zodat we een noordelijke wind hebben . Volgens de weerkaart hebben we de komende dagen de wind in de goede richting

Langzaam komen we in ons ritme en daarmee de rust.,.

 

21 juli 2005

50.50 N -0.54 O  20 uur NT

De hele dag lekker gezeild met een WNW-telijk windje. Vanmorgen om 11 uur vertrokken tegen het tij in (foutje) Maar niettemin lekker opgeschoten. Toen we ‘s nachts Ramsgate binnenliepen en door het vele licht van de stad de boeien niet goed zagen, kwam kaartplotter van Nobeltec goed van pas. Met deze goede hulp voeren we precies tussen de banken door. Bij Dover was het weer de bekende kermis van rondvliegende veerboten. De wind komt uit het ZO maar er is te weinig om te kunnen zeilen. Het is nu tijd voor de eerste wacht, en voor de ander om te gaan slapen

 

18 Juli 2005

"Inmiddels 6 op de kop.

52.40 N 3.56 O
Ergens midden op de Noordzee Het is rustig weer windkracht 4 eerst uit
het ZO en nu uit het ZW. Goed om tot rust te komen.
na het afscheid van familie en vrienden zijn we om 15 uur weggevaren naar
de sluis. De laaste voorlopig. Als dat maar goed gaat dacht ik nog. Bij
het binnenvaren bleef de achteruit steken en voeren we achter op en
andere boot. Dus eerst de schade regelen. Helaas allebei een verbrande
hand van de touwen waarmee we hadden geprobeerd af te stoppen. Gelukkig
gaat het vandaag een stuk beter.
Nieuw is het voor ons om op een schip achter een computer te zitten."

 

17 juli 2005

Zondag 17 juli 2005 om 15:00 u is de grote reis begonnen. Familie en vrienden hebben de Sentijn en haar bemanning uitgezwaaid  in Makkum. Na een kleine borrel en nog veel kleine klusjes (vlaggelijntje, sofware, muziek, etc ) stapte Chris en Jaap aan boord voor de afvaart. Moeilijke emotionele momenten waren het gevolg, maar iedereen was eigenlijk blij dat ze eindelijk weg waren. De spanning zakte van de schouders (tenminste die van de uitzwaaiers); de Sentijn is op weg naar Den Helder. Na Den Helder is de volgend haven Rio de Janeiro..

9 Juli 2005

Dit weekend is een proefvaart gepland. Aan boord Jaap Sr, Antoinet, Jaap Jr met zij tween kinderen (1 en 3). Al met al lekker druk aan boord. De eerste dag opruimen en de nieuwe compu plaatsen. de volgende dag Texel.

Op weg naar Texel testen wij de watergenerator uit (Aqua4gen). de resultaten vallen niet tegen. Bij 6.5-7 knopen levert de generator ongeveer 75 Watt, terwijl het snelheidsverlies 0.1- 0.2 knoop is.

Een tweede belangrijke test is de broodbakmachine. In de Zuidelijke Oceaan rijst het broodbeslag slecht, pannekoeken is een optie, maar warm gebakken brood is ook aanlokkelijk. Bovendien gebruikt de broodbakmachine stroom en een oven gas. Zoals hierboven beschreven komt stroom uit het water en gas is beperkt aan boord aanwezig. Maar hoeveel gebruikt nou zo'n machine, en trekt de omvormer het vermogen? De batterijmeter geeft de doorslag, nadat het brood klaar is zit er 10 Ah (24V) minder in de accu's. Goed resultaat, 3 uurtjes de watergenerator achter de boot en we hebben een vers brood. 

De proefvaart is geslaagd, nu nog veel eten inkopen en de Sentijn kan volgende week weg !!

3 Juli 2005

Over twee weken zal de Sentijn vertrekken. De stress neemt toe. De computer heeft het dit weekend begeven, waarschijnlijk als gevolg van een spanningspiek in het boordnet. Gelukkig komt onze computer leverancier ons tegemoet en regelt zo snel mogelijk een nieuwe. Van de computer zijn we wel een beetje afhankelijk. Hij wordt gebruikt voor de email en het ontvangen van weerberichten. Nobeltec heeft ons een jaar lang een abonnement geschonken. Met dit abonnement krijgen we elke dag een e-mailtje met het weerbericht voor de komende 10 dagen. Best handig om tactische beslissingen te nemen. Ook hebben we elektronische kaarten op de compu als back-up voor papieren kaarten. Op een simpele CD-rom staan alle kaarten van de wereld, als we deze willen zien kunnen we deze "un-locken" door een simpel telefoontje met onze Irridium.

Senior is nog niet echt bedreven met de PC, helaas is er nu weinig tijd om te oefenen, maar binnenkort heeft hij een zee van tijd.

19 Juni 2005

De schipper heeft na een zwaar duikweekend zijn duikbrevet gehaald. Nu hij weer boven is haalt hij opgelucht adem; hier heeft hij ruim een jaar hard voor gestudeerd en veel baantjes in het zwembad getrokken.

Juni 2005

De Sentijn staat bij de bouwwerf (Aluboot) op de kant. Er zit een klein gaatje in de kiel als gevolg van een botsing met een rots is Noorwegen (afgelopen zomer). Eerst moet al het water uit de kiel druppen alvorens het gat gedicht kan worden; dit kost tijd.

In de tussentijd gaat het werk aan de Sentijn onverminderd door:

  • Een computer is geïnstalleerd voor het email verkeer en navigatie. Software van Nobeltec is geïnstalleerd voor ontvangst van de weerberichten en back-up zeekaarten van de gehele wereld.
  • De tuigage wordt nagelopen en vervangen waar nodig is
  • Een reserve stuur automaat is aangeschaft
  • etc etc
  • De schipper probeert een duikbrevet te halen

17 juli is de vertrek datum, helaas gaat de tijd veel te snel.....

 

April 2005

 

Algelopen weekend is er hard geklust aan de Sentijn.

  • De kuip heeft een paar nieuwe lagen lak gekregen
  • Een extra zee kooi  aan bakboord achter is geplaatst
  • De navigatie hoek wordt geheel opnieuw ingedeeld incl nieuwe schakelpanelen en VHF
  • Een accu inhoudsmeter is geplaatst
  • In de motorruimte is een automatische brandblusinstallatie geplaatst

Het einde van de klussenlijst is nog lang niet in zicht, toch wordt de Sentijn steeds completer.